Blog

Ce curs aleg? Clasificarea tipurilor de cursuri din perspectiva Trainerului Ana Maria Margineanu

Domeniul estetic s-a dezvoltat atat de mult in ultimii ani incat atat cererile pentru profesiile si specializarile aferente acestui domeniu cat si scolile ce ofera astfel de cursuri in acest sunt intr-un numar tot mai mare.

Impreuna cu MasterTrainer MultiBrand Start Academy- Ana Maria Margineanu (https://www.pmu-master.com/) – facem o analiza, la scara larga, a tipurilor de cursuri pe care le putem accesa.  Iata care este opinia Anei:

‘’In momentul in care decidem sa urmam un anumit curs trebuie sa avem in vedere o serie de aspecte importante ce dicteaza intr-un final calitatea informatiilor furnizate. In stransa legatura cu cadrul organizatoric adecvat si necesar desfasurarii cursului in conditii optime, sustinerea elevilor  ulterior finalizarii cursurilor este inevitabil importanta si bineinteles pregatirea de specialitate dar mai ales experienta trainerilor sunt factori decisive in formarea altor tehnicieni.

Pasiunea pentru ceea ce fac, in primul rand pentru profesia mea de dermopigmentist si specialist in estetica facial si corporala, este atat de mare, incat fac tot posibil sa acord mare atentie si suficient timp carierei mele, fara sa pun pe loc secund viata privata. Si, afirm cu tarie, ca se poate!

Nivelul la care am ajuns in momentul de fata, s-a realizat in timp, prin multa munca asiduu depusa, prin seriozitatea si autoperfectionarea ce ma caraterizeaza, dar si prin participarea la numeroase cursuri si implicarea in diferite proiecte si evenimente de profil ca m-au ajutat sa ma dezvolt atat professional cat si personal.

Cine considera ca este suficient sa urmeze un sigur curs de baza, fara o perfectionare si specializare ulterioara, cine nu-si largeste orizontul profesional, cine nu-si updateaza competentele cu specializarile moderne si actuale din domeniul de activitate, cine se pozitioneaza pe o treapta inferioara din punct de vedere professional fata de alte profesii, din punctul meu de vedere ramane la acelasi nivel de baza.

Din propria experienta, din pozitia unei persoane ce a trecut de la un elev dornic sa invete, la profesor ce transmite mai departe informatiile acumulate atat din propria experianta dar si din informatiile altor specialisti cu care colaborez indeaproape, din pozitia de speaker invitat sau (co)participant la diverse evenimente ce se organizeaza in domeniul meu de activitate, pot face o clasificare a cursurilor astfel:

CURSURILE, fie denumite si  ‘de initiere’ sau ‘de baza’, sunt destinate incepatorilor sau inclusiv persoanelor ce lucreaza deja dar simt ca au lipsuri mari si constata ca anumite cazuri ale clientilor ii pun in dificultate. Strict pe dermopigmentare constat ca sunt persoane cu diploma de dermopigmentisti care nu cunosc ce inseamna neutralizare si corectie, deci nu au minimum de informatii de pigmentologie si colorimetrie chiar si dupa un curs de baza, si nu fac diferenta cu procedura de indepartare tatuaje si bineinteles cand se recomanda neutralizarea sic and indepartarea. Este adevarat, ca aceste cursuri le sustin si recomanda sa fie parcurse separate de cursul de baza fiind specializari pentru care trebuie acordata o atentie deosebita insa, informatiile elementare trebuie sa se cunoasca de la cursul de baza, cel de dermopigmentare.

Aceste cursuri se desfasoara pe parcurul mai multor zile, chiar si saptamani si cu sigurant  trebuie sa aibe o parte de teorie bine aprofundata cat si o parte de practica completa.  Pentru partea de teorie trebuie sa se asigure suport de curs in format digital sau printat iar trainerul sa prezinte acest modul pe baza de slideurii de prezentare, planse, fise si machete didactice, explicand in detaliu toate notiunile ce au legatuta cu formarea profesionala ce sta la baza cursului.  Fiind un curs de incepatori, elevii trebuie sa realizeaza partea practica in etape iar un curs bine structurat si de calitate, presupune desfasurarea partii practice atat pe fise si desene tehnice pe suport de hartie, pe piele sintetica (unde este cazul, de exemplu in dermopigmentare) dar mai ales pe modele umane, iar aici ma refer inclusive la cusrsul de cosmetica. Pentru o evaluare corecta a asimilarii tuturor informatiilor si deprinderea indemanarii specifice, elevii nu trebuie sa neglijeze nicio etapa din modulul de practica si foarte important este ca fiecare elev sa lucreze integral pe propriile model, bineinteles sub indrumarea trainerului. Numai asa profesorul poate evalua corect rezultatul si poate face recomandari in sens de perfectionare. Ulterior finalizarii cursui de baza/ de initiere este important ca elevii sa beneficieze de sustinerea si consilierea trainerului/ trainerilor.

Meseria se invata practiand-o! Insa, daca nu ai o evaluare din partea unui profesionist nu stii daca esti in directia buna, ce trebuie sa imbunatatesti, ce trebuie sa corectezi.

Cei ce isi finalizeaza studiile de invatamant si-si doresc o profesie trebuie cu siguranta sa-si aleaga un curs acreditat. Ce inseamna curs acreditat? Este un curs complet si complex care se desfasoara dupa niste prevederi clare cuprinse intr-un standard ocupational conform legislatiei din Romania. Cursul acreditat presupune sustinerea unui examen cu comisie din partea Agentia Nationala de Certificari din Romania, parcurgere curs acreditat si sutinere examen acreditat ce se finalizeaza cu obtinerea unei diplome acreditate valabila in Romania si recunoscuta pe intreg teritoriul Uniunii Europene si in statele semnatare ale Conventiei de la Haga cu care România are încheiate tratate sau acorduri privind recunoasterea reciproca a actelor. Pe scurt, parcurgerea unui curs acreditat si obtinerea unei diplome acreditate va confera sau va certifica o anumita meserie/ profesie cum ar fi cea de cosmetician, dermopigmentist, machior, etc. iar cu o astfel de diploma va puteti angaja si puteti profesa legal intr-un cadru organizat.

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/acreditat-dermopigmentist/

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/acreditare-cosmeticiana/

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/acreditat-ipl-laser/

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/curs-acreditat-indepartare-tatuaje/

MASTERCASSURILE sau CURSURILE DE SPECIALIZARE– sunt pentru cei ce au urmat deja un curs de initiere si se adreseaza celor ce lucreaza deja in domeniu si au acumulat o anumita experianta, se adreseaza inclusiv pentru avansati, deoarece acestia trebuia sa aibe capacitatea de a intelege pe deplin intreaga informatie livrata in cadrul masterclass-ului. Masterclass-urile se desfasoara pe o anumita tema, o anumita specializare si se pune accent pe detalii importante cum este tehnica, pe miscare, pe notiuni si informatii ce tin struct de tematica acestui tip de curs. In cazul masterclass-urilor, atat suportul de curs cat si practica nu sunt obligatorii si depinde de organizator daca le livreaza sau nu. Partea paractica in cadrul masterclassului se poate realiza in anumite situatii si pe modele umane.

https://www.cursuri-estetica.ro/masterclassuri/

https://www.cursuri-estetica.ro/pigmentari-medicale-2/

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/curs-bb-glow/

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/mesoterapie-microneedling/

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/curs-hyaluron-pen/

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/plasma-pen/

WORKSHOPUL se aseamana foarte mult cu masterclassul cu mentiunuea ca la workshop intereactiunea dintre speaker si participanti poate mult mai directa si mult mai interactiva la nivel de grupa in comparatie cu masterclassul unde profesorul vine, prezinta subiectul ce face obiectul workshopului si intereactioneaza oarecum limitat cu participantii. Daca in cadrul unui masterclass poate sau nu exista si o demonstratie din partea trainerului, in cadrul workshopului  demonstratia trainerului este etapa importanta iar practica participantilor pe modele in cadrul workshopului este doar o decizie ce tine de organizator.

https://www.purebeau.pmu-events.com/

https://martynenko.pmu-events.com/agenda-eveniment/

https://www.facebook.com/watch/?v=398543827295347

SEMINARIILE au rol strict de prezentare si promovare produs iar numarul participantilor este destul de mare, poate fi chiar si de ordinal zecilor. La acest tip de eveniment speackerul face prezentarea de produs, tehnologie, ehipament si nu exista parte practica, doar demonstratie din partea orgganizatorilor. Daca masterclassul si workshopul pot dura chiar si 2 sau maxim 3 zile, seminarul se desfasoara pe durata unei singure zile.

WEBBINARUL sau CURSUL ONLINE poate fi asociat cu seminarul cu mentiunea ca se desfasoara in mediul online iar cel ce acceseaza acest tip de eveniment are posibilitatea sa asiste audio si bineinteles video, la prezentarea pe care trainerul o realizeaza atat pentru notiunile teoretice ce le livreaza cat si partii practice sub forma de demonstratie. Sunt variante de webinar unde, participanti chiar pot interactiona cu trainerul, prin timiterea de mesaje scrise la sesiunea de Q&A.

https://www.pmu-master.com/courses/courses/corrections-in-pmu/

In cazul CONGRESELOR si CONFERITELOR avem de a face cu invitati si parte dintre participanti foarte cunoscuti si apreciati in domeniul in care activeaza iar asteptarile sunt foarte mari in ceea ce priveste atat organizarea dar mai ales livrarea ultimilor tehnici, tendinte, produse, echipamente. Dat fiind numarul mare de participanti, sunt singurele tipuri de evenimente unde participantii nu pot interactiona indeproape cu speackerii. Insa, este un eveniment potrivit de a socializa cu oameni din acelasi domeniu de activitate si pe subiecte comune de discutie, de a schimba opinii si experiente, de a lega relatii profesionale dar, de ce nu, si de prietenie.

Este important ca cei ce acceseaza oricare dintre variantele de cursuri si evenimente, cu exceptia cursurilor pentru incepatori, sa cunoasca nivelul caruia i se adreseaza respectivul eveniment. Faptul ca au terminat un anumt tip de curs dar nu au experienta efectiv de lucru, este posibil ca unele subiecte dezbatute sa nu fie pe intelesul tuturor.”

Mult succes tuturor!

 

 

 

 

Sunati ACUM!