Blog

Dezinfectia in cabinetele de infrumusetare

In toate cabinetele de infrumusetare trebuie sa respecte normele de igiena conform ordinulul nr. 1136/ 2007 emis de Ministerul Sanatatii Publice si prevederile ordinulul nr. 261/ 2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare.

Sunt trei procese principale ce presupune igienizarea corecta si obligatorie in incinta saloanelor de infrumusetare (cosmetica/ dermopigmentare/ remodelare corporala/ etc.) aplicate dupa specificul activitatii si tipul de instrumentar utilizat:

  • CURATAREA – etapa preliminară obligatorie, permanentă şi sistematică în cadrul oricărei activităţi sau proceduri de îndepărtare a murdăriei (materie organică şi anorganică) de pe suprafeţe (inclusiv tegumente) sau obiecte, prin operaţiuni mecanice sau manuale, utilizându-se agenţi fizici şi/ sau chimici, care se efectuează în unităţile de orice tip, astfel încât activitatea să se desfăşoare în condiţii optime de securitate.
  • DEZINFECTIE – procedura de distrugere a microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe (inclusive tegumente), utilizându-se agenţi fizici şi/ sau chimici si inactiveaza virusii dar nu si sporii bacterieni.
    • dezinfecţie de nivel înalt
    • dezinfecţie de nivel intermediar (mediu)
    • dezinfecţie de nivel scăzut
  • STERILIZARE– operaţiunea prin care sunt eliminate sau omorâte microorganismele, inclusiv cele aflate în stare vegetativă, de pe obiectele inerte contaminate, rezultatul acestei operaţiuni fiind starea de sterilitate. Probabilitatea teoretică a existenţei microorganismelor trebuie să fie mai mică sau egală cu 1 la 1 milion.

Daca intr-un articol anterior am analizat- CURATAREA- prima etapa din procesul de igienizare https://www.cursuri-estetica.ro/12193-2/, articolul prezent vizeaza etapa de DEZINFECTIE.

  • Dezinfectia o reprezinta procedura de distrugere a microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe (inclusive tegumente), utilizându-se agenţi fizici şi/ sau chimici si inactiveaza virusii dar nu si sporii bacterieni.
  • Dezinfectia se aplica numai dupa etapa de curatare.
  • In general, dezinfectia se realizeaza prin folosirea unor substante chimice dezinfectante cunoscute drept produse biocide.
    1. Produs biocid- sunt substanţele active şi preparatele conţinând una sau mai multe substanţe active, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă şi să prevină acţiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice;
    2. Substanta activă – o substanţă sau un microorganism, inclusiv un virus sau o ciupercă (fung), ce are o acţiune generală sau specifică asupra ori împotriva organismelor dăunătoare;
    3. Produs detergent- dezinfectant – produsul care include în compoziţia sa substanţe care curăţă şi substanţe care dezinfectează. Produsul are acţiune dublă: curăţă şi dezinfectează.
  • Dezinfectantii utilizati in domeniul profesional se autorizeaza inregistreaza conform prevederilor legislatiei in vigoare (link la finalul articolului), nu se utilizeaza biocide la concentratii active care sunt destinate utilizarii in domeniul casnic.
  • In orice activitate de dezinfectie se aplica masurile de protectia a muncii, conform prevederilor legislatiei in vigoare, pentru a preveni accidentele si intoxicatiile.

Dezinfectia se poate efectua prin:

  1. Mijloace fizice
    1. Caldura uscata- exclusiv in laboratorul de microbiologie.
    2. Caldura umeda- se utilizeaza numai in cazul spalarii automatizate a lenjeriei si veselei, cu conditia  atingerii unei temperaturi de peste 90°C.
    3. Aparate de dezinfectie cu raze ultraviolet- este indicata in dezinfectia suprafeteleor netede si a aerului in spatii inchise, pentru completarea masurilor de curatare si dezinfectie chimica. Aparatele de dezinfectie cu raze ultraviolete, autorizate conform prevederilor legale in vigoare, sunt insotite de documentatia tehnica, ce cuprinde toate datele privind caracteristicile si modul de utilizare ale aparatelor, pentru a asigura o actiune eficace si lipsita de nocivitate.
  2. Mijloace chimice – se realizeaza prin utilizarea produselor biocide* autorizate în acest scop de Ministerul Sănătății.*BIOCID este definit în legislația europeană ca “o substanță sau un amestec, conţinând sau generând una sau mai multe substanţe active folosite cu intenţia de a distruge, descuraja, îndepărta, de a face inofensiv sau de a exercita un efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice”.În UE, produsele biocide sunt împărțite în diferite tipuri de produse (TP), în funcție de destinația acestora-1: DEZINFECTANŢI

    2: CONSERVANȚI

    3: PRODUSE DE COMBATERE A DĂUNĂTORILOR

    4: ALTE PRODUSE BIOCIDE si  22 de tipuri de produse (adică categorii de aplicații)

    Biocidele încadrate, conform prevederilor legale în vigoare, în tipul 1 de produs sunt utilizate pentru dezinfectia igienica a mainilor prin spalare/frecare respectiv dezinfectia pielii intacte.

    Biocidele încadrate, conform prevederilor legale în vigoare, în tipul 2 de produs sunt utilizate pentru dezinfectia suprafetelor/ dispozitivelor medicale prin imersie, manual, în băi cu ultrasunete, sau la maşini automate/ dezinfectia lenjeriei (material moale).

    Etichetarea acestor produse trebuie sa respecte prevederile legislatiei in vigoare.

În funcţie de tipul microorganismelor distruse, de timpul de contact necesar şi de concentraţia utilizată, nivelurile de dezinfecţie sunt:

  • STERILIZARE CHIMICA – un nivel superior de dezinfecţie care se aplică cu stricteţe dispozitivelor medicale reutilizabile.
  • DEZINFECTIE LA NIVEL INALT – procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea bacteriilor, fungilor, virusurilor şi a unui număr de spori bacterieni până la 1 la 1 milion
  • DEZINFECTIE LA NIVEL INTERMEDIAR (MEDIU) – procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, a fungilor şi a virusurilor, fără acţiune asupra sporilor bacterieni.
  • DEZINFECTIE LA NIVEL SCAZUT – procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea majorităţii bacteriilor în formă vegetativă, a unor fungi şi a unor virusuri, fără acţiune asupra micobacteriilor, sporilor de orice tip, viruşilor fără înveliş şi a mucegaiurilor.

Etapele dezinfectiei sunt:

  1.  Curatarea
  2.  Dezinfectia la nivel scăzut sau nivel dorit, în functie de suportul ce urmează sa fie tratat
  3.  Clatirea

Reguli generale de practica a dezinfectiei şi a dezinfectantelor

  • Dezinfectia profilactica (preventiva)- este procedeul care are ca scop prevenirea aparitiei si dezvoltarii unei flore microbiene cu un potential important in producerea de boli infectioase- completează curatarea, dar nu o suplineste şi nu poate înlocui sterilizarea.
  • Eficienta dezinfectiei profilactice este conditionată de o riguroasă curatare prealabilă.
  • Se recomanda utilizarea de cuve cu capac şi gratar, pentru dezinfectia instrumentarului.
  • Dezinfectantele trebuie folosite la concentratiile şi timpii de actiune specificati în autorizatie/înregistrare.
  • La prepararea şi utilizarea solutiilor dezinfectante sunt necesare:
    • cunoaşterea exactă a concentratiei de lucru în functie de suportul supus dezinfectiei;
    • folosirea de recipiente curate;
    • utilizarea solutiilor de lucru în cadrul perioadei de stabilitate şi eficacitate, conform unei corecte practici medicale, pentru a se evita contaminarea şi degradarea sau inactivarea lor;
    • controlul chimic şi bacteriologic, prin sondaj al produselor şi solutiilor dezinfectante în curs de utilizare.
  • Utilizarea dezinfectantelor se face respectându-se normele de protective a muncii, care sa prevină accidentele şi intoxicatiile.
  • Alegerea metodei de dezinfectie şi/sau sterilizare pentru suprafete, instrumentar şi echipamente trebuie sa tină cont de categoria din care acestea fac parte şi de modul în care sunt folosite
  • Dezinfectia se realizează cu produse şi substante chimice autorizate/înregistrate, conform prevederilor legale în vigoare http://www.ms.ro/2017/01/17/registrul-national-al-produselor-biocide/
Sunati ACUM!