Blog

Sterilizarea in cabinetele de infrumusetare

In orice unitate unde se desfasoara servicii de infrumusetare trebuiesc respectate prevederile a doua ordine:

Am tratat separat fiecare etapa din procesul complex de igienizare aplicat in cabinetele de infrumusetare: CURATAREA/ DEZINFECTIA si, in articolul de fata, STERILIZAREA.

Sterilizarea reprezintă operatiunea prin care sunt eliminate orice forma de viață a microorganismelor, inclusiv a sporilor bacterieni, facând parte din categoria procedurilor speciale.

Probabilitatea teoretică de supraviețuire a germenilor patogeni trebuie să fie mai mică de 1 la 1 million.

Obţinerea stării de sterilitate, precum şi menţinerea ei până la momentul utilizării reprezintă o obligaţie permanentă a cabinetului de înfrumusețare.

Obținerea stării de sterilitate a instrumentarului folosit, depinde pe lângă organizarea activităţii propriu-zise de sterilizare, de efectuarea corectă a tuturor activitățiilor conexe sterilizării respectiv curăţarea, dezinfecţia, împachetarea, stocarea şi livrarea.

Este interzisă reprocesarea în vederea reutilizării a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă.

Toate dispozitivele şi materialele care urmează a fi sterilizate trebuie curăţate şi dezinfectate, înainte de a fi supuse unui proces de sterilizare standardizat.

Ambalajele folosite pentru împachetarea instrumentarului, în vederea sterilizării acestuia, este reprezentat de :

  •  cutii metalice – pentru sterilizare cu aer cald uscat, în cazul în care se folosește aparatul de sterilizat denumit poupinel.
  •  cutii metalice perforate – pentru sterilizare cu abur sub presiune, în cazul când se folosește aparatul de sterilizat denumit autoclave. Nu se utilizează cutii metalice neperforate la autoclav.
  •  casolete perforate cu colier – pentru sterilizare cu abur sub presiune, în cazul când se folosește aparatul de sterilizat denumit autoclave.
  •  hârtie special pentru împachetarea materialului.
  •  pungi hârtie- plastic cu indicatori fizico- chimici de temperatură, diferențiate în funcție de tipul de sterilizare la care se apelează.

Instrumentarul sterilizat şi depozitat conform prevederilor legale în vigoare, care nu a fost folosit în decurs de 24 de ore de la data sterilizării, trebuie resterilizat înainte de folosire.

Proceduri de sterilizare

Sterilizarea se realizează prin metode fizice/ chimice sau metode combinate fizico-chimice.

Metodele fizice de sterilizare:

  •  Sterilizare în vid prin iradiere la presiune scăzută
  •  Ultrasunet
  •  Cu ajutorul razelor UV
  •  Prin filtrare cu fascicul cu electroni
  •  Sterilizatoarele

Sterilizarea se realizează numai cu aparate de sterilizare autorizate şi avizate conform prevederilor legale în vigoare.

Procedurile de sterilizare efectuate conform recomandărilor producătorului aparatului se înregistrează şi trebuie să fie disponibile în cursul acţiunilor de inspecţie și control al organelor abilitate.

Sterilizarea chimica – un nivel superior de dezinfecţie care se aplică cu stricteţe dispozitivelor medicale reutilizabile, destinate manevrelor invazive, şi care nu suportă autoclavarea, realizând distrugerea tuturor microorganismelor în formă vegetativă şi a unui număr mare de spori.

Etapele sterilizarii chimice sunt:

  1.  dezinfectie, cel putin de nivel mediu, urmată de curatare
  2.  sterilizare chimica prin imersie
  3.  clatire cu apa sterila

Sterilizarea chimica se realizează cu produse biocide autorizate, conform prevederilor legale în vigoare. Este obligatorie respectarea concentratiilor şi a timpului de contact specificate în autorizatia/înregistrarea produsului.

Sterilizarea cu vapori de apă saturaţi sub presiune (autoclavare), ar trebui să constituie prima opțiune între metodele de sterilizare, procedura implicând costuri reduse, fiind cea mai completă și sigură (căldura umedă are o putere de penetrare mai mare distrugând microorganismele în timp mai scurt şi la o temperatură mai scăzută decât căldura uscată) și este sigură pentru mediu.

Metoda are la baza cresterea temperaturii de fierbere a apei odata cu cresterea presiunii la 1 atm. ~ 120°C, 2 atm. ~ 136°C, 3 atm.  ~ 144°C ( la 120°C sunt distrusi toti germenii, inclusiv formele sporulate). Sterilizarea cu vapori de apă saturaţi sub presiune se poate aplica doar în cazul în care dispozitivul medical suportă această procedură.

Sterilizare cu aer cald-căldură uscată (prin etuvă sau poupinel)

Sterilizarea cu aer cald- căldură uscată este recomandată pentru materialele rezistente la temperature ridicate: instrumente din oţel neinoxidabil (cromat), seringi din sticlă, ace, articole din sticlă, precum şi alte materiale rezistente la temperaturi ridicate.

Ciclul complet de sterilizare la sterilizatorul cu aer cald cuprinde următoarele faze:

  1. faza de încălzire a aparatului, care reprezintă intervalul de timp dintre momentul pornirii aparatului şi cel al începerii creşterii temperaturii, durata fiind în funcţie de aparat;
  2. faza de latenţă (omogenizare), care reprezintă intervalul de timp în care are loc propagarea şi creşterea temperaturii pentru atingerea temperaturii de sterilizare în cutiile metalice/ pachetele din coşuri, durata fiind în funcţie de aparat, de natura şi de cantitatea materialului de sterilizat;
  3. faza de sterilizare, durata fiind în funcţie de temperatură: 180° C ~ o oră sau 160° C ~ două ore;
  4. faza de răcire, durata fiind în funcţie de aparat, de natura şi de cantitatea materialului de sterilizat;

Un ciclu complet de sterilizare durează 4-5 ore.

Timpul de sterilizare se măsoară din momentul atingerii temperaturii de sterilizare în interiorul încărcăturii.

Durata menţinerii sterilităţii materialelor ambalate în cutii metalice este de 24 de ore de la sterilizare, cu condiţia menţinerii cutiilor metalice închise.

Durata menţinerii sterilităţii materialelor ambalate în pungi de hârtie sau din plastic, sudate, este de două luni de la sterilizare, cu condiţia menţinerii integrităţii lor şi a manipulării acestora numai prin intermediul coşului şi a depozitării lor în spaţii special destinate.

Sterilizarea se realizează numai cu aparate de sterilizare autorizate şi avizate conform prevederilor legale în vigoare. Trebuie respectate instrucţiunile de utilizare din cartea tehnică a aparatului cu privire la temperatura, presiunea şi timpul de sterilizare recomandate de producător, în funcţie de tipurile de materiale de sterilizat ambalate.

Conform art. 2 din Anexa nr. 3 din Ordinul nr 1336/2007, procedurile de curatare, dezinfectie si sterilizare in cazul saloanelor de tratament si machiaj cosmetic, epialare, manichiura, pedichiura, coafura, frizerie si barbierit, se face conform tabelului urmator:

*În cazul în care dezinfectantul se aplica prin pulverizare se va utiliza cantitatea specificată în autorizatie/înregistrare pentru a fi utilizata pentru un mp sau un mc la timpii recomandati.

 

Sunati ACUM!