Blog

Ten gras – rutina de ingrijire zilnica a acestui tip de ten

Pielea grasa se datoreaza glandelor sebacee din piele care produc prea mult sebum. Sebumul este o substanta uleioasa, care acopera pielea ca un strat de ceara si are rolul de a proteja si a hidrata pielea.
Sebumul este vital pentru mentinerea sanatatii pielii. Cu toate acestea, prea mult sebum poate duce la o piele grasa, la porii infundati si acnee. Gestionarea tenului gras necesita un protocol constant de ingrijire fara prea multe abateri de la aplicarea lui regulata.

Va prezentam cele mai accesibile 6 moduri in care orice persoana poate reduce simptomele pielii grase, fara utilizarea unui tratament cu prescriptie medicala.

1. Spalati-va regulat

Spalarea regulata poate reduce cantitatea de ulei pe piele. Pentru spalarea pielii grase sunt recomandate urmatoarele metode:

  • Se spala cu un sapun delicat si apa calda.
  • Evitati sapunurile cu parfumuri, sapunurile cu creme hidratante adaugate sau substante chimice dure, care pot irita sau usca pielea, putandu-i provoca o reactive inversa decat cea dorita, prin secretia si mai mult a sebumului.
  • Evitati folosirea buretilor si a servetelelor aspre, deoarece frictiunea suplimentara poate stimula pielea sa produca mai mult ulei.

Daca acest lucru nu este eficient, unele produse dermatocosmetice pentru ingrijirea acneei va pot ajuta. Aceste produse contin acizi care pot combate pielea grasa, cum ar fi:

  • acid salicilic
  • acid glicolic
  • beta-hidroxi acid
  • peroxid de benzoil

Acesti acizi pot fi iritante pentru unele tipuri de piele. Cand incepeti utilizarea unui produs nou, aplicati-l mai intai pe o zona mica de piele pentru a vedea cum reactioneaza corpul.

2. Uscati tenul prin miscari blande

Pentru uscarea fetei dupa spalare si folosirea tonerului, oamenii ar trebui sa acorde mai multa atentie si sa-si usuce usor pielea cu un prosop moale.
Chiar daca pare usor de facut sau insignificant, cu toate acestea, acest lucru trebuie facut cu grija. Nu este recomandat sa frecati pielea cu un prosop sau sa folositi un prosop aspru, deoarece poate stimula pielea sa creeze mai mult sebum. Uscarea prin tapotare blanda este cea mai potrivita.

3. Folositi un toner

Tonerele astringente care contin alcool tind sa usuce pielea. Cu toate acestea, potrivit unui studiu din 2014, astringentii naturali, precum hamamelisul*, pot avea proprietati calmante pentru piele.

*Hamamelisul sau “nucul vrajitoarelor” este un arbust raspandit in padurile din America de nord si Canada, foarte rezistent la temperaturi scazute. Are flori ciudate sub forma de fasii galbene inguste, ce apar impreuna cu fructele toamna tarziu spre iarna. In zilele noastre o serie de remedii au la baza extract de hamamelis, recunoscut de Farmacopeea Europeana pentru diverse aplicatii dermatologice.

Hamamelisul are un continut ridicat de tanin, ceea ce il face astringent si antiinflamator natural. Mulți oameni cu pielea grasa folosesc hamamelisul ca singurul toner.
La unele persoane, tonerele astringente naturale pot face ca porii maritii sa para mai mici si sa elimine impuritatile si produsele sau machiaj care ar putea infunda porii.
Cu toate acestea, este posibil ca aceste produse sa nu functioneze pentru toata lumea. Unii ar putea constata pe fata lor furnicaturi sau mancarimi atunci cand se utilizeaza toner astringent. Daca se intampla acest lucru, poate fi un semn de iritatie care ar putea duce la mai multa productie de sebum.
Oamenii ar trebui sa testeze orice toner nou pe o mica portiune de piele pentru a evita iritarea potential.

4. Aplicati o masca faciala potrivita

Anumite masti faciale pot fi benefice pentru tratarea tenului gras. Acestea pot contine ingrediente precum:

  • Argila – mastile care contin minerale precum smectita sau bentonita pot absorbi uleiurile si pot reduce stralucirea pielii si regleaza nivelul de sebum fara a irita pielea. Utilizati-le doar ocazional pentru a preveni uscarea pielii si aplicati apoi delicat o crema hidratanta.
  • Miere- un studiu din 2011 raporteaza ca mierea naturala are calitati antibacteriene si antiseptice. O masca cu miere aplicata pe fata timp de 10 minute poate reduce acneea si tenul gras, mentinand in acelasi timp pielea moale.
  • Ovaz- mastile care contin fulgi de ovaz coloidal pot ajuta la curatarea pielii, asa cum s-a concluzionat intr-un studiu din 2014. Ovazul contine saponine (din latina sapo-sapun) delicate, de curatare, antioxidanti si compusi antiinflamatori care ar putea calma pielea iritata.

5. Hidratarea

In timp ce multi oameni cu pielea grasa se feresc de cremele hidratante de teama că pielea lor va arata mai grasa, folosirea cremelor hidratante usoare sunt un beneficiu acest acest tip de piele.
Pentru persoanele cu pielea foarte grasa, o crema hidratanta fara ulei ar putea ajuta la mentinerea pielii umede si protejate, fara ca aceasta sa se simta grasa.
Un studiu din 2014 sugereaza că aloe vera ar putea fi un bun hidratant pentru tratarea acneei si a tenului gras.
Anumiti compusi din aloe vera pot avea un efect calmant in mod natural asupra pielii. Studiul a mentionat ca un produs ar trebui sa contina cel putin 10% aloe pentru a fi un hidratant eficient.
Unii oameni aleg sa foloseasca gel de aloe pur pentru hidratare, dar trebuie sa fie constienti de ingredientele ascunse, in special alcoolul denaturat, care ar putea usca si irita pielea.

3. Folositi servetele speciale de sters pielea grasa si/sau dischetele demachiante umede

Multe companii produc servetele speciale de sters pielea grasa, care sunt niste hartii absorbante special concepute pentru aborbtia uleiului de pe piele.
Servetelele absorbante nu vor trata insa productia de sebum a pielii, dar pot fi folosita pentru a abosrbii excesul de ulei de pe piele pe tot parcursul zilei pentru a face tenul sa para mai putin stralucitor.
Se pot incerca, de asemenea, dischetele demachiante dermato-cosmetice care sunt imbibate cu ingrediente de curatare familiare, cum ar fi acidul salicilic sau acidul glicolic. Acestea pot ajuta la eliminarea excesului de ulei pe parcursul zilei, in timp ce curatati porii si pielea.

7. Prevenirea

Pielea grasa care este legata de genetica poate fi dificil de prevenit. Chiar si pielea grasa cauzata de modificarile hormonilor este dificil de controlat.
Cea mai buna modalitate de preventie pentru pielea grasa este ca o persoana sa gaseasca o rutina consistenta de ingrijire a pielii care functioneaza si sa ramana la ea.
Cand avem pielea grasa, poate fi tentant sa o ascunzi cu machiaj. Cu toate acestea, anumite produse, in special produse pe baza de ulei, ar putea agrava simptomele sau pot infunda porii.
Machiajul pe baza de apa poate fi o optiune mai buna pentru unii, in timp ce altii considera ca purtarea fara machiaj functioneaza cel mai bine pentru pielea lor.
Multi oameni spun, de asemenea, ca dieta lor este cea care impiedica pielea sa actioneze. Va poate ajuta sa ramaneti hidratat, sa evitati alimentele grase si grasimile trans si sa aveti un program alimentar sanatos bazat pe legume si fructe, carne slaba, netratata.

8. Simptome

Simptomele pielii grase includ:

  • un aspect stralucitor sau gras
  • pori foarte mari sau evidenti pe piele
  • piele care arata groasa sau aspra
  • cosuri ocazionale sau persistente
  • porii infundati si punctele negre

Persoanele cu pielea grasa pot avea probleme cu gasirea machiajului potrivit pentru pielea lor, deoarece machiajul se poate amesteca cu sebumul, conferindu-i o consistenta diferita.
Simptomele pielii grase si severitatea acesteia variaza de la o persoana la alta. Genetica poate juca un rol in cat de grasa devine pielea.
Schimbarile hormonale sau nivelul de stres ridicat pot creste, de asemenea, productia de sebum gras de catre organism.
Multe remedii pentru tenul gras tip ‘home use’ nu sunt bine cercetate, dar exista unele despre care dovezile stiintifice sugereaza ca pot fi eficiente.
Testul final al eficacitatii este o experienta personala. Fiecare persoana ar trebui sa gaseasca o rutina care sa functioneze pentru ei si sa ramana cu ea.
Este esential sa testati orice produs sau metoda pe o mica suprafata de piele pentru a observa orice reactie a pielii. Daca pielea reactioneaza urat la un anumit produs, acesta nu trebuie utilizat din nou, iar oamenii ar trebui sa consulte un dermatolog pentru alte optiuni.
O persoana cu acnee severa si simptome de piele grasa ar trebui sa consulte un dermatolog pentru cea mai buna modalitate de a proteja pielea si de a preveni complicatii grave sau cicatrici.

Cel mai bun mod de actiune poate fi sa consultati un dermatolog sau cosmetician si sa lucrati cu acestia pentru a face o evaluare a activitatilor zilnice si a factorilor care ar putea provoca tenul gras.

Numai pentru viitorii profesionisti in cosmetica, oferim Cursul Initiere in Cosmetica  https://www.cursuri-estetica.ro/curs/acreditare-cosmeticiana/

Incepe-ti cariera acum!

𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧 𝗔𝗖𝗔𝗗𝗘𝗠𝗬
📲 +𝟰𝟬 𝟳𝟮𝟵 𝟯𝟴𝟴 𝟴𝟴𝟬 / +𝟰𝟬 𝟳𝟳𝟬 𝟴𝟭𝟱 𝟲𝟱𝟵
🎯 Sf. Petru Tei, Nr. 59, Sect. 2, Bucuresti (sediul central) + sucursale Constanta/ Iasi/ Galati
🌐 𝘄𝘄𝘄.𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗿𝗶-𝗲𝘀𝘁𝗲𝘁𝗶𝗰𝗮.𝗿𝗼
📧 𝗼𝗳𝗳𝗶𝗰𝗲@𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗿𝗶-𝗲𝘀𝘁𝗲𝘁𝗶𝗰𝗮.𝗿𝗼
📸 https://www.instagram.com/startacademy_international/
🔎 https://www.facebook.com/StartAcademy

Sunati ACUM!