Blog

Top 5 greseli in operarea unui LASER Nd:YAG de catre persoanele fara specializare acreditata in indepartarea tatuajelor

Impreuna cu Lortec Medical Romania (https://www.lortec-medical.ro/) furnizori de echipamente estetic medicale si parteneri Start Academy, am realizat un top 5 a celor mai comune greseli atat din punct de vedere a necunosterii detaliilor tehnice dar si a tratamentului de indepartare tatuaje prin tehnologia LASER Nd:YAG de catre persoanele ce opereaza astfel de echipamente fara sa urmeze un curs de specializate in indepartarea tatuajelor.

1- Greseala principala este lipsa de cunoastere a elementelor de baza in functionarea sigura si eficienta a unui LASER Nd:YAG, mai exact ajustarea puterii si concentratiei de energie adecvate. Sunt persoane care tind sa creada ca intreaga procedura este extrem de banala si nu este absolut nimic de invatat decat cele prezentate de producatorul echipamentului laser in manualul de utilizare.
Pot considera ca este suficient sa:
· Cumpar echipamentul;
· Citesc cartea tehnica a echipamentului;
– ‘Ma joc’ prin display si butoane;
· Vizualizez cateva videoclipurinpe YouTube;
· Gata! Sunt instruit si pregatit pentru indepartarea tatuajelor
Insa, adevarul este mult mai complex. Laserul poate fi un aparat incredibil de periculos, avand al 4lea nivel de pericol, echipament ce poate provoca, in caz de utilizare incorecta, arsuri, hiper- sau hipo- pigmentari, chiar si ireversibile, purpura (vanatai) sau alte rani grave care nu pot fi vindecate. Acestea sunt doar cateva motive pentru care doar specialistii in LASER Tattoo Removal sunt instruiti corespunzator pentru a manevra corect un echipament laser si sa ofere un serviciu de calitate si siguranta. Pregatirea tehnica doar pe baza citirii manualului tehnic al aparatului sau prezentarii tehnice a echipamentului in momentul in care este livrat de furnizor, nu este suficient.

2- Necunoasterea principiului de functionare si a caracteristicilor lungimilor de unda a LASERului Nd:YAG
Laserele Nd:YAG lucreaza in doua lungimi de unda: 1064 nm respectiv 532 nm. Fiecare lungime de unda este absorbita diferit de anumite culori si are o anumita influenta aspura pielii. Asistam frecvent la o confuzie in utilizarea acestora. Lungimea de unda de 532 nm este mai puternica decat 1064 nm, deci si mai periculoasa pentru piele. Cum procedam in acest caz? 532 nm este lungimea de unda ce se foloseste pentru culoarea rosu si derivate. Insa, ce facem, cum explicam situatia cand folosind lungimea de unda de 532 nm pentru pigmentul rosu, inclusiv de la pigmentarea buzelor, si instant se inchide la culoare, se inegreste? Sau ce folosim in situatia in care avem pigment tip skin? Sunt aspecte ce le clarificam numai intr-un curs de specializare in indepartarea tatuajelor prin tehnologia LASER Nd:YAG.

3- Nerespectarea protocolului de lucru, inclusiv intervalul intre sedintele de tratament
Este o vorba, dupa caz, mai mult sau mai putin adevarata: “ce e mult, strica”. In cazul indepartarii tatuajelor cu tehnologia laser este adevarat: ‘ce e mult strica’! Sunt operatori care, in ideea in care sa indeparteze cat mai mult din pigmentul de tatuaj, fac mai multe treceri fara sa stie ca, chiar exista un studiu realizat pentru aceasta tema: procedura ‘multi passing” sau metora R20. Printre concuziile studiului ‘multi passing’ se afirma ca “Zonele tratate cu metoda R20 au evidentiat vatamari mai pronuntate si mai profunde ale pielii”. O alta greseala a operatorilor in ceea ce priveste protocolul de lucru o reprezinta intervalul incorect intre sedintele de tratament. Sunt operatori care solicita clientului sa se intoarca pentru procedura dupa 2-3 saptamani, ceea ce este inacceptabil. Intervalul minim intre sedintele de tratament este de 6-8 saptamani. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Si acest lucru se datoreaza nu numai pentru regenerarea pielii. Lungimea de unda de 1064 nu dauneaza pielii. Energia laserului patrunde lejer in piele si fragmenteaza pigmentul. Dupa ce este fragmentat, pigmentul este eliminat in mod natural de sistemul imunitar al clientului prin intermediul celulelor macrofage. Cu cat lasam un timp mai mare dupa procedura, cu atat vom avea un rezultat mai bun.

4- Recomandari de ingrijire incorecte si ambigue
Modul de ingrijire pe care il urmeaza clientul acasa dupa procedura de indepartarea tatuaj are un rol extrem de important in vindecarea corecta si obtinerea rezultatului dorit.
Intalnim operatori necalificati ce realizeaza indepartarea tatuajelor si fac recomandari de ingrijire gresite! Cei mai multi fac aceleasi sugestii de ingrijire pe care le face un artist tatuator dupa realizarea tatujelor permanente: folosirea de Bepanthene sau Baneocin ori Cicatridina si pansarea sau infolierea zonei pentru o anumita perioada de timp. Vindecarea in mediu umed este extrem de periculoasa in cazul indepartarii tatuajelor iar vindecarile problematice. Vindecarile cheloidale se datoreaza unui protocol de ingrijire, pe terme scurt si terme lung, necorespunzator. Vindecarea uscata este varianta cea mai sigura in tratamentul de indepartare tatuaje.

5- Producatorii echipamentelor LASER furnizeaza aparate pentru orice buget
Scaderea pretului pentru un echipament LASER pentru a-l face mai accesibil nu este intodeauna atat de rau pe cat s-ar crede, daca acest lucru nu afecteaza parametrii vitali in functionarea unui laser si realizarea tratamentului de indepartarea tatuaje. Interventia tehnica ce genereaza un cost al echipamentului mai mic presupune de cele mai multe ori un cristal Nd:YAG, ce reprezinta sursa de formare si generare a energiei laser, cu o capacitate de functionare limitata (un numar mic de flashuri). Acest lucru poate insemna ca dupa 10-20 de proceduri laserul sa nu mai emita energie si efectiv nu se poate finaliza tratamentul pe deplin. Un LASER cu numar mic de flashuri garantate pe generator, laser cu un pret mic de achizitie, determina mai departe costuri ridiate de service si mentenata.

Nu este o joaca utilizarea unui LASER!

Echipamentele moderne sunt proiectate sa ajute operarea lor si sa nu ingeruneze munca tehnicianului. Astfel, singurul lucru de care este nevoie este parcurgerea unui curs de specializare in indepartarea tatuajelor https://www.cursuri-estetica.ro/curs/laser-ndyag/  pentru a sti cum sa se aplice cunostintele in practica.

Sunati ACUM!