Blog

Va tenteaza epilarea definitiva LASER? Iata ce trebuie sa stiti!

Trainerii Start Academy in cosmetica epilarii definitive, va raspund la unele dintre intrebarile pe care le aud cel mai des despre epilarea definitiva cu laser.

  1. Ce este epilarea definitiva cu laser, cum functioneaza si cine are dreptul sa o realizeze?

Laserele sunt utilizate intr-o serie de profesii si se pot folosii pentru o gama larga de tratamente. Fotoepilarea definitiva, ceea ce inseamna utilizarea unui echipament ce emite lumina, in termeni de specialitate o numim energie luminoasa, deci vorbim atat de echipamente IPL dar si LASER, este cuprinsa ca si competenta in standardul ocupational al cosmeticianului. Deci, persoanele specializate in cosmetica epilarii definitive pot realiza tratamentul. Epilarea LASER la ora actuala presupune utilizarea unui echipament tip DIODA ce emite intr-o singura lungime de unda (808 nm https://www.lortec-medical.ro/symphony-comfort-ice-p-148.html) sau in 3 lungimi de unda (755/ 808/ 1064 nm https://www.nexion-laser.com/). Aceste sunt echipamentele performante in epilare definitiva sigura si confortabila pentru client.  Principiul de functionare a echipamentele de epilare definitiva laser este fototermoliza selectiva- emisia unei energii luminoase cu o anumita lungime de unda, o anumita viteza si durata pentru a viza zona germinala de formare a firului de par si a nu afecta tesuturile inconjuratoare. Denumirea corecta a epilarii definitive este epilare progresiv definitiva pe o perioada lunga de timp. Ceea ce inseamna ca necesita un numar variabil de sedinte pentru a obtine un rezultat ce se mentine pe perioada mare de timp, ulterior fiind necesare sedinte de intretinere.

2. Oricine poate recurge la epilare definitiva cu laser?

La inceput epilarea definitiva cu laser nu a fost posibila numai pe anumite tipuri de piele si par, dar progresele tehnologiei laser face ca laserul tip DIODE sa fie o optiune pentru mai multe persoane ca niciodata. Deoarece laserele se bazeaza pe emisie de lumina si absorbtia acesteia  de catre cromoforul (pigmentul ce da culoare), in cazul firului de par dar si al pielii fiind melanina, candidatul ideal pentru epilare definitiva este cel cu pielea deschisa la culoare si parul inchis. Contrasul dintre culoarea firului de par si al pielii face ca energia luminoasa sa fie absorbita de firul de par, si nu de piele, si astfel se actioneaza eficient la nivel de stopare crestere si eliminare fire de par si protectie piele. Parul cu textura mai subtire si mai deschis la culoare poate fi mai dificil de indepartat iar indepatarea parului cu laser pentru cei cu tonuri inchise ale pielii poate fi, de asemenea, o provocare.

Deci, daca ne raportam strict la tipologia de client din punct de vedere al culorii parului si al pielii, cu exceptia firelor albe, firelor extrem de deschise la culoare, epilarea definitiva functioneaza pentru marea majoritate a tipologiilor de clienti.


Din punct de vedere a situatiei medicale, persoanelor carora le este interzisa epilarea definitiva sunt:

  • persoanele cu istoric de vindecare cheloidala si persoanele ce prezinta fotosensibilitate
  • persoanele cu boli autoimune
  • persoanele cu stimulator cardiac
  • persoanele cu tulburari ale circulatiei sangelui
  • persoanele ce sunt sub tratament medicamentos pe baza de antibiotic sau alt tip de medicament ce poate profoca fotosensibilitatea
  • femeile insarcinate si cele ce alapteaza
  • etc.

3. Este epilarea definitiva laser sigura?

Epilarea cu laser este sigura, confortabila si eficienta pentru marea majoritatea a pacientilor. Nu exista riscuri de periclitare a sanatatii pe termen lung asociate cu indepartarea parului cu laser, dar pot fi unele reactii adverse pe termen scurt de care trebuie sa tineti cont: inrosirea, iritarea si mancarimea. in unele cazuri, pielea poate deveni mai uscata sau isi poate schimba culoarea (mai inchisa sau mai deschisa la culoare). Simptomele mai putin frecvente, si cu siguranta nedorite, includ blisterele, arsurile si cicatrizarea. Pentru pacientii ce pot inregistra reactii adverse cu impact, operatorul poate realiza un test de reactie pe o portiune limitata ca si suprafata sau poate adopta un protocol de lucru precaut.

4. Cat timp dureaza sedinta/ tratamentul de epilare definitiva cu laser si la ce interval se realizeaza?

Sedintele de epilare definitiva dureaza în mod normal de la 5 la 30 sau 60 de minute, in functie de zona tratata. Parul creste intr-un ciclu format din 3 faze (activa, intermediara si inactiva) iar epilarea definitiva laser actioneaza eficient in faza de crestere activa. Nu toate firele de par de pe aceeasi zona sunt in aceeasi faza de crestere si functie de zona cu pilozitate un procent mai mare sau mai mic din firele de par sunt in faza activa (prielnica epilarii definitive) sau in celelalte faze cand epilarea nu functioneaza. Prin urmare, se poate forma o schema de tratament functie de zona de lucru. Cu siguranta, cel putin la sedintele de inceput de tratament se recomanda ca sedintele sa se faca lunar.
Majoritatea oamenilor obtin rezultatele pe care le doresc in 6-8 sedinte dar sunt situatii in care rezultatul se inregistreaza in mai putine sau mai multe sedinte.

5. Pregatirea pre-tratament epilare definitiva

Nu se face epilare definitiva pe piele recent bronzata. Functie de expunerea la soare sau UV artificiale si modificarii fototipului (intensitatii bronzului) se recomanda ca de la ultima expunere la soare sa treaca min 2-4 saptamani. Singura procedura de epilare permisa inainte de sedintele de epilare definitiva este raderea. De la ultima procedura de epilare ce presupune smulgerea firelor de par trebuie sa treaca 3-4 saptamani. Zona de lucru trebuie sa fie sanatoasa, fara leziuni, iritatii sau semne caruia clientul nu-i cunoaste istoricul.

6. Tratamentul de epilare definitiva

In timpul tratamentului de epilare definitiva se foloseste gel ecografic. Tratamentul de epilare definitiva este un tratament ce nu trebuie sa creeze un discomfort aparte clientului. Prin urmare se lucreaza la parametrii tolerati si siguri pentru client. Senziatia perceputa poate fi de rece in prima faza si cald ulterior si mici piscaturi. Epilarea cu laser factioneaza prin tintirea pigmentului (culoarea) tijei firului de par interiorul foliculului pentru anularea activitatii celulare germinative responsabile de formarea firului de par. Acest lucru este posibil numai atunci cand parul creste activ.

7. Recomandari post- procedura epilare definitiva

Pe parcursul tratamentului de epilare definitiva se evita expunerea la soare. Pentru zonele supuse epilarii definitive si care vin inevitabil in contact cu soarele se foloseste crema de protectie. In zilele imediat urmatoare dupa tratament se evita transpiratia abundenta, dusurile fierbinti, sauna, piscina sau alte activitati ce pot irita pielea.

8. Este epilarea cu laser definitiva?

Rezultatul epilarii cu laser este mentinut pe durata mare de timp, dar nu neaparat permanenta. Se poate stopa cresterea firelor de par pe perioade de lunii sau an dupa care sunt necesare sedinte de intretinere pentru a va asigura ca ramaneti fara parul nedorit al corpului pe perioade lungi.

9. Cum se compara epilarea definitiva cu laser cu alte metode de epilare?

  • Exista numeroase metode de a elimina parul nedorit si fiecare are beneficiile sale.
  • Raderea este simpla, convenabila si la indemana oricui, dar trebuie sa te razi deseori, chiar si zilnic, pentru a mentine zona curata. Dezavantajul este ca raderea in exces determina o pilozitate densa.
  • Metodele ce presupun smulgerea firelor (aparatul electric), epilarea cu ceara si pasta de zaharul ofera un rezultat de durata mai lunga decat raderea, dar ele pot fi dureroase si pot irita pielea. Rezultatele acestor metode de epilare se mentin doar cateva saptamani.
  • Electroliza este o solutie permanenta de indepartare a parului, care funcționeaza trecand electricitate printr-un ac in foliculul de par pentru deteriorarea termica a radacinii. Chiar daca electroliza poate oferi o solutie eficienta de indepartare chiar si a parului alb, tratamentul creaza un discimfort acut, necesita o perioada de recuperate post procedura, poate fi chiar periculos daca operatorul nu controleaza foarte bine capatul de tratament. In plus, epilarea cu electroliza poate fi costisitoare si financiar si ca si timp acordat sedintelor.
Comparison of different hair removal methods:shaver, depilatory cream, epilator, wax and laser. Flat design in blue and pink colors. Timeline infographics template. Vector illustration.

Epilarea cu laser este confortabila si eficienta, oferind rezultate de lungă durata. Efectuata sub observatia unui specialist acreditat in epilare, epilarea cu laser este complet sigura si poate fi o optiune mai accesibila decat electroliza sau costul cumulat al altor metode

Sunati ACUM!