Blog

Indepartarea tatuajelor cu laser- cea mai buna si mai eficienta metoda de indepartare

Sa ai un tatuaj este o modalitate de a-ti exprima identitatea. Insa, din anumite motive, si sunt numeroase si diverse motive, doriti sa va indepartati tatuajul. Cum puteti face acest lucru? Care varianta este sigura si eficienta?
Vom parcurge caracteristicile, pro si contra, pentru cele mai cunoscute metode de indepartare tatuaje, cu eficacitatea si avantajele lor. De asemenea, vom clarifica modul in care functioneaza, inclusiv efectele secundare.

Dar inainte de a discuta despre metodele de indepartare a tatuajelor, mai intai sa vedem ce aspecte trebuie sa avem in vedere inainte de tratamentul de indepartarea tatuaj.

Eficacitatea oricaror metode de indepartare tatuaje depinde, de asemenea, de multi alti factori, nu toate metodele sunt la fel de eficiente pentru toata lumea. Exista multi factori, in mare parte individuali, care vor decide eficacitatea metodei de indepartare a tatuajului: ca si culoarea pielii, culoarea si dimensiunea tatuajului, pigmentul folosit la tatuare, locul in care este facut tatuajul (tatuajul realizat pe locuri sensibile precum ochiul este dificil de indepartat si poate dauna ochilor).

Metode indepartare tatuaj

  • Eliminarea tatuajelor cu laser

Fie ca credeti sau nu, cel putin la momentul de fata, numai indepartarea tatuajelor cu laser este cea mai buna si mai eficienta metoda de indepartare a tatuajelor. Folosind un laser special proiectat tehnologic pentru tattoo removal, laser de tip NdYAG si nu pentru alt tip de tratamant laser, lumina pe care o emite, extrem de concentrata si focusata, trece prin piele si se concentreaza pe particule de pigment ce formeaza tatuajul, particule de pigment ce sunt fragmentate in particule mici si ulterior acestea sunt eliminate natural de sistemul nostru imunitar.
Pe tonurile de piele deschise la culoare metoda laser este o metoda eficienta in indepartarea tatuajului. Insa, chiar daca energia de 1064 nm la care este emisa lumina unui laser de indepartarea tatuaje este cel mai putin absorbita de piele, pentru persoanele cu pielea neagra este o varianta de indepartare tatuaj riscanta (pielea se poate arde, se poate depigmenta).
Singurele dezavataje ale tratamentului cu laser pot fi considerate faptul ca, este o metoda destul de costisitoare financiar si este, de asemenea, o metoda ce se afla la un nivel 4 din 5 in ceea ce priveste perceptia durerii.
Chiar daca pentru client faptul ca a ajuns in momentul in care sa-si elimine tatuajul, este un mod de a spune ca nu mai pune pret pe el, indepartarea tatuajului cu laser este cea mai scumpa metoda de indepartare a tatuajelor. Costurile pornesc de la 50-100 Euro pe sesiune de tratament cu laser (sedinta).

Tatuajul putin probabil sa poata fi indepartat intr-o sedinta sau doua sedinte de tratament. In urma unui studiu complex realizat pe diferite tipuri de tatuaje, s-a constatat ca cele mai complexe tatuaje au nevoie de 6-10 sedinte de tratament pentru a fi indepartate complet. Numarul de sedinte de tratament laser tattoo removal nu poate fi cu exactitate stabilit si este decis de varsta si sanatatea clientului, dimensiunea si culoarea tatuajului, pozitia tatuajului pe corp, etc. Sedintele de tratament se realizeaza la un interval de 6-8 saptamani distanta pentru a acorda timp organismului sa elimine particulele fractionate si pielea sa se regenereze complet. Deci, un tratament de indepartare tatuaje, functie de complexitatea tatuajului, se poate extinde pe o durata chiar si de un an de zile.

Eliminarea tatuajului cu laser este o metoda destul de dureroasa. De aceea se recomanda folosirea unuei creme anestezice ce se aplica local cu timp de actiune de aproximativ 20-30 minute. Cu toate acestea cei mai multi clienti vor resimti in timpul tratamentului durere, cum ar fi ciupitura unei benzi de cauciuc, altii asociaza durerea cu intepatura unor ace sau incalzirea puternica a zonei (senzatia de ‘ma frige’). Chiar si asa, exista totusi un avantaj major si anume, este procedura care are un timp de executie foarte scurt, poate dura si 2 minute (de exemplu indepartarea tatuajului de la sprancene)
Cu foarte bune si mai putin bune, indepartarea tatuajelor cu laser este metoda cea mai eficienta si sigura metoda.

  • Abraziunea cu sare

Aceasta este una dintre cele mai vechi si rudimentare metode de indepartare tatuaje. Prin acesta metoda, cu ajutorul sarii grunjoase, se freaca pielea pana la cel de-al doilea strat de piele unde este localizat pigmentul de tatuaj si tot prin frecare se incearca eliminarea statului de pigment ce formeaza tatuajul. Dar inainte de a ajunge la adancimea unde este pozitionat pigmentul de tatuaj, trebuie sa frecam stratul superior de piele. Acest proces este dureros si provoca leziuni grave si permanente la nivelul pielii.
Nu se recomanda aceasta metoda de indepartare datorita riscului crescut de infectie, cicatrizare permananta si rezultatului indoielnic in indepartarea tatuajului.

  • Excizia chirurgicala a pielii

Aceasta metoda de indepartare a tatuajului tine de competentele unui medic chirurg. Prin aceasta metoda, primul si cel de-al doilea strat de piele sunt indepartate prin interventie chirurgicala. Aceasta metoda este eficienta pentru tatuajele mici. Pentru tatuajele mari nu este recomandata metoda chirurgicala de excizie a pielii pentru a elimina tatuajul deoarece prin coaserea exciziei se poate forma cicatrice. Interveniile chirurgicale presupun anestezierea locala si alocarea unui timp indelungat de vindecare.

  • Metoda cu IPL

Pentru aceasta metoda de indepartare tatuele se foloseste un aparat ce emite tot o lumina cu spectru larg de actiune iar principiul de functionare este similar cu cel a unui laser de indepartare tatuaje. Insa, nefiind o lumina concentarta si focusata ca a unui laser NdYAG, metoda cu IPL (intense pulse light- lumina intens pulsata) este mult mai slaba pentru a putea fractiona eficient particula de pigment. Lumina IPL-ului actioneaza si in staturile superficiale ale pielii pana ajunge la statul de tatuaj. In felul acesta pielea poate fi arsa, hipo- sau hiper- pigmentata. Putem incerca acesta metoda cel mult pentru tatuajele discrete, mici si lu linii fine, realizate cat mai la suprafata pielii, deschise la culoare.

  • Criochirurgia

Aceasta este o metoda facuta practic pentru eliminarea celulelor canceroase. Cu toate acestea, a fost folosita si pentru indepartarea tatuajele. Pielea tatuata este expusa unui agent de criogenare, de inghet la o temperatura extyrem de joasa, precum azotul lichid. Zona criogenata este apoi supusa dermabraziunii sau este exfoliata cu orice fel de scrub, pana cand tatuajul este indepartat. Pentru aceasta metoda se utilizeaza anestezia, deoarece este un proces dureros. Insa acest proces, poate lasa o cicatrice permanenta pe corp. Nu este recomandat persoanelor care au pielea sensibila.

  • Metoda cu solutie (metoda non-laser)

Daca am inceput cu cea mai buna metoda de indepartare tatuaje- metoda cu laser, incheiem cu a 2a cea mai buna si eficienta metoda de indepartare tatuaje- metoda cu solutie. Pentru ca este a 2a optiune in indepartarea tatuajelor dupa metoda cu laser si, la un anumite moment, este considerata varianta de indepartare tatuaje care sustine metoda laser, metoda cu solutie mai este numita metoda non-laser.

Specialistul in indepartarea cu solutie foloseste aparatul de micropigmentare sau tatuare pentru a insera cu ajutorul acului, la adancimea unde este pozitionat startul de pigment, solutii special concepute cu diferite compozitii de substante (acid lactic, acid benzoic, solutie salina, etc), solutii ce au capacitatea de extractie sau dizolvare particula pigment. Modul de lucru este similar cu cel de executie tatuaj insa protocolul de lucru se personalizeaza functie de solutie utilizata si tipul de tatuaj si piele. Comparativ cu metoda laser de indepartare tatuaje, sedinta de tratament are un cost asemanator numai ca dureaza mult mai mult, durerea este similara cu cea resimtita la realizarea tatuajului, vindecarea poate fi mai problematica si usor mai greoaie.

Concluzie
Exista mai multe metode de indepartare a tatuajelor, unele iesite din uz, altele moderne, unele sunt eficiente, cu argumente pro și contra iar altele sunt ineficiente. Inainte de a recurge la o metoda de indepartare a tatuajului, mai intai verificati toate avantajele si dezavantajele sale si adresati-va unui specialist acreditat in indepartare tatuaje pentru consiliere si suport.

Sunati ACUM!