Blog

HIFU sau RF (radiofrecventa)?

Dezvoltarea tehnologiei inclusiv in domeniul infrumusetarii a adus o multitudine de proceduri non invazive sau minim invazive pentru a combate semnele imbatranirii.

Sunt atat de multe terapii, proceduri si tratamente, echipamente si dispozitive incat, cei mai mult dintre clienti isi pun intrebarea “Care este cea mai eficienta metoda anti aging pe care ar trebui sa o aleg?”

Pe masura ce imbatranim, pielea noastra incepe sa-si piarda elasticitatea si stralucirea tinereasca, ceea ce poate determina sa parem mai in varsta decat in realitate sau chiar decat sinele interior. Aparitia ridurile sunt o parte naturala a procesului de imbatranire si nu este un motiv justificat sa va temeti de schimbarile ce intervin si sunt vizibile pe fata noastra odata cu trecerea anilor. Trebuie sa fi realist si sa-ti iubesti intotdeauna pielea si corpul la orice varsta, dar totodata nu este cazul sa te simti vinovat ca iti doresti sa-ti mentii din caracteristicile si beneficii tineresti. La urma urmei, nu exista nici o vanitate in a dori sa arati mai atractiv si sa te simti bine in pielea ta. Deci, daca doriti sa incetiniti si sa amanati aparitia semnele imbatranirii pe fata dvs., avem veti bune. Exista alternative sigure si rentabile care nu se refera doar la proceduri chirurgicale. Analizand corect variantele si alegand cu atentie tratamentul, poti gestiona eficient semnele imbatranirii intr-un mod cat mai lejer, accesibil si non-invaziv.

Alegerea tipului de tratament anti imbatranire.

Tehnologia moderna ne ofera o gamă larga de tratamente disponibile pentru reintarirea fetei (rejuvenare structurala). Fiind disponibile atat de multe optiuni, uneori este dificil sa decideti ce tratament este potrivit pentru dvs. Daca ati facut unele cercetari pe această tema, sigur ati gasi termeni precum HIFU (high-intensity focused ultrasound) si RF (radiofrecventa).

HIFU si RF au devenit cuvinte cheie care sunt deseori asociate in mod direct atunci cand ne referim la termenul de ‘anti aging’. Dar stiti cum se diferentiaza RF de HIFU si cat de eficient pot ajuta la refacerea aspectului tineresc al pielii?

In esenta, ambele, HIFU si RF sunt tratamente non-chirurgicale, non-invazive cu efect de lifting al pielii, tehnologii care pe baza principiului de functionare incalzesc pielea in profunzime pentru a induce un stimul pentru remodelarea colagenului existent deja in straturile sale profunde si bineinteles, procesul de a activa sinteza unui colagen nou. Desi atat HIFU cat si RF, reduc aspectul ridurilor, echipamentele folosesc tehnologii diferite pentru a face acest lucru. Astfel, in unele cazuri, o metoda poate fi mai potrivita decat cealalta.

Pentru a va ajuta sa luati o decizie documentata, va prezentam cateva date despre fiecare metoda, HIFU vs. RF, pentru a le compara ulterior si a intelege modul de actiune si eficienta acestor doua variante de tratament aparent similare dar diferite ca si mod de actiune.

Dar inainte de a discuta despre cum sa alegem HIFU si/ sau RF, este important sa intelegem fiziologia pielii pentru a sti ce se intampla cu ea odata cu inaintarea in varsta.

Cum imbatraneste fata.

In timp ce majoritatea oamenilor considera ca ridurile sunt rezultatul principal al procesului de imbatranire faciala, realitatea este mult mai complexa. Procesul de imbatranire afecteaza intreaga structura faciala, inclusiv pielea, grasimea subcutanata, muschii si oasele faciale.

Intelegerea procesului de imbatranire si cunoasterea modului in care fiecare componenta a fetei (piele, grasime, oase) se schimba in timp, va va permite sa decideti ce combinatie de tratamente este cea mai buna pentru a obtine rezultate optime. Deci, mai intai, sa analizam ceea ce se intampla fetelor noastre pe masura ce imbatranim.

Cum sunt afectate structurile faciale de procesul de imbatranire.

Aparitia semnelelor imbatranirii sunt efecte cumulative in urma relocarii grasimilor, modificarilor tesutului osos si descompunerea fibrelor de colagen si elastina.

Fetele noastre se schimba in primul rand datorita modificarii tesutului moale si a componentei grase. Numarul fibrelor de colagen scade, iar cele ramase se dezorganizeaza. Pe masura ce tesutul slabeste, devine mai flasc si predispus la incretire, iar liniile fine se adancesc.

Datorita expunerii cronice la greutatea grasimii faciale, aceasta coboara la portiunea inferioara a fetei. In consecinta, pielea isi pierde suportul si sprijinul, situatie ce face ca fata sa para cazuta. Pielea si grasimea care migreaza in jos se localizeaza sub linia maxilarului, sub barbie, intarind efectul de cadere.

Dar procesele de imbatranire nu se opresc pe piele si pe stratul sau de grasime. Chiar daca poate parea ca, componenta osoasa a fetei ramane relativ stabila, se schimba si aceasta in timp. Structura osoasa nu se reconstruieste. Astfel, cu timpul, putem observa o reducere generala si treptata a masei, care provoacă diferente in forma fetei. Aceasta pierdere a sprijinului face ca pometii si nasul sa apara mai proeminenti. Si atunci cand este combinat cu efectele cresterii si scaderii continue, accentueaza vizibilitatea liniilor fine si a ridurilor.

Deoarece majoritatea metodelor de intinerire faciala non-chirurgicala nu functioneaza sub tesuturile pielii, aruncam o privire mai atenta asupra pielii si procesul de imbatranire care are loc in straturile de piele.

Structura principala a pielii.

Ceea ce invatam si la cel mai basic curs de cosmetica, pielea este alcatuita din trei straturi: stratul exterior (epiderma), stratul de mijloc (dermul) si stratul cel mai profund (hipoderm). Desi reinnoirea celulara a pielii are loc in straturile mai profunde (cu celulele pielii noi care se deplaseaza spre exterior spre epiderma), fiecare strat al pielii are o functie importanta.

Stratul exterior (epiderma) contine pigmenti care reprezinta protectia noastra naturala impotriva afectarii pielii de catre soare. Derma contine colagen si elastina – doua proteine ​​necesare pentru sanatatea pielii si care furnizeaza energie si nutritie epidermei. Hipodermul, care gazduieste stratul protector de grasimi si glandele sudoripare, are functii de izolare si hidratare.

Fiecare strat contine, de asemenea, tesut conjunctiv cu fibre de colagen care ofera suportul necesar flexibilitatii si rezistentei pielii. Dar ce este colagenul? Colagenul are o structura generala asemanatoare unei plase, constituie 75% din pielea ta si traieste in nivelurile inferioare ale dermului. Va puteti gandi la colagen ca la un cadrul sau o structura care ofera forta si fundament pentru intreaga pielii. Dupa ce zambesti sau te incrunti (cu ajutorul elastinei), pielea ta revine la structura sa originala, datorita colagenului.

Modificarile in straturile de piele dependente de varsta.

Odata cu varsta, stratul exterior al pielii (epiderma) se subtiaza si incepe sa para mai palida si translucida, lucru ce determina aparitia petelor pigmentate in zonele expuse la soare. Mai mult, intre 30 si 80 de ani, rata ‘cifrei de afaceri’ epidermice a celulelor noastre incetineste pentru aproximativ 30-50%. Aceasta incetinire a activitatii celulare reprezinta suprafata pielii moale si aspra, caracterizata ca piele matura si in consecinta, devine mai fragila, astfel incat frecarea frecventa pot provoca cu usurinta leziuni ale pielii.

Majoritatea modificarilor care apar la nivelul pielii noastre si sunt dependente de varsta se intampla in stratul de mijloc (derm). Datorita factorilor de imbatranire si de mediu, colagenul si elastina se diminueaza in timp. Lipsa lor determina pielea sa se increteasca si sa se afunde. Scaderea treptata a cantitatii de colagen si elastina, care oricum sunt produse cu o viteza lenta, afecteaza capacitatea de a reinoire a pielii. In general, derma pierde 20-80% din grosimea sa in timpul procesului de imbatranire. Scaderea proteinelor de colagen si elastina impreuna cu un strat tip bariera cuprins in epiderma poate provoca deshidratarea si pierderea volumului fetei.

Pe masura ce imbatranim, pierdem si o parte din grasimea de sub straturile superficiale ale pielii. In consecinta, hipodermul incepe, de asemenea, sa se subtieze contribuind la pierderea structurii care tine pielea. Acest lucru poate determina vasele de sange sa arate mai proeminente si pielea sa arate decolorata. Mai mult decat atat, glandele sebacee si sudoripare produc mai putin ulei pe masura ce imbatranesti (mai ales dupa menopauza), ceea ce face mai dificil mentinerea hidratarii optime a pielii. Acest lucru intensifica problema uscaciunii si mancarimii, crescand riscul de lezare al pielii.

Acum ca intelegem un pic mai bine schimbarile care se petrec in fiecare strat de piele, aruncam o privire mai atenta asupra efectelor pe care incepem sa le vedem odata cu inaintarea in varsta.

Diferitele semne ale procesului de imbatranire.

Pe masura ce inaintam in varsta apart cele trei semne principale ale procesului de imbatranire:

  • descendența (fata cazuta)
  • deflația (fata fara volum)
  • degenerarea (declinul proprietatilor morfologice si functionale ale pielii prin aparitia ridurilor, petelor, rosetii)

– Pierderea tonusului

Descendența faciala este cel mai bine corelata cu laxitatea si ‘fata cazuta’. Tesutul lax si pielea cazuta se remarca cel mai mult prim aparitia obrajilor cazuti sau trasi, ochilori scobiti,  iar pielea atarna sub forma de gusa sub gat, creand un aspect cazut sub ochi si de-a lungul maxilarului. Ca urmare a degenerarii tesutului, precum si a pierderii de colagen si elastina, pielea se inmoaie si formeaza linii si riduri, colectandu-se in partea de jos a fetei.

– Pierdere volumului

Deflația se refera la pierderea de volum a fetei, de obicei micsorarea drastica a depozitele de grasime subcutanata, pielea pierzandu-si suportul. In timp, pe langa tesutul gras, si colagenul si elastina incep sa se diminueze. Acest lucru ne lasa chipul mai fragil, mai putin ferm, netonifiat.

– Aparitia ridurilor

Degenerarea se refera la un proces in care pielea noastra isi pierde tonul si textura neteda si isi fac aparitia petele de varsta, hiperpigmentarea si ridurile statice. Degenerarea este cauzata de nivelul mai scazut de colagen si elastina. In lipsa acestor doua elemente, celulele moarte tind sa se acumuleze – cauzand un aspect imbatranit si obosit – si pielea devine mai fragila si sensibila la factorii externi. Factorii externi, cum ar fi dieta, soarele sau poluarea pot, de asemenea, sa creasca procesul de imbatranire al pielii.

Tratamentul lifting cu HIFU (https://www.lortec-medical.ro/hifu-energy-cell-p-14.html)

Liftingul cu HIFU un nou tip de tratament non-chirurgical, non-invaziv, care foloseste tehnologia cu ultrasunete si procesul propriu de reactie si vindecare al organismului pentru a strange, a intinde si a tonifia pielea din profunzime pana la suprafata.

Spre deosebire de tehnologia clasica cu ultrasunete pe care medicii o folosesc pentru ecografie, tratamentul HIFU foloseste unde ultrasunete concentrate de intensitate ridicata. Concentratia ridicata a acestora permite tehnologiei sa ajunga la un anumit punct in profunzimea pielii- la stratul SMAS (strat muscular). Lucrand adanc in piele, stimuleaza cresterea colagenului, fara a afecta stratul exterior al pielii. Aceasta are ca rezultat o intarire de lunga durata, o strangere si ridicare a pielii, chiar si dupa un singur tratament.

Dispozitivul HIFU (https://www.lortec-medical.ro/viola-infiuth-p-327.html) elibereaza energie ultrasonica extrem de concentrata care este livrata adanc  in piele provocand o incalzire termica foarte precisa care ajunge la stratul SMAS. Furnizand mici depozite de energie ultrasonica focalizata, incalzeste precis o tinta specifica intr-o perioada scurta de timp. Pielea reactioneaza si raspunde la aceasta energie prin stimularea tesutului dermic profund pentru a produce noi fibre compacte de colagen. La randul sau, acest lucru duce la o strangere treptata si imbunatatirea elasticitatii si fermitatii pielii. Pe masura ce pielea se strange, ridurile si liniile devin mai putin vizibile. Textura pielii este imbunatatita, deoarece devine neteda, stralucitoare si ferma.

Strangerea initiala a pielii poate fi observata imediat dupa o singura sedinta de tratament si continua treptat in timp. Aceasta inseamna ca, cu un singur tratament, procesul de regenerare este initiat, dar rezultatele sale complete se vor desfasura pe parcursul a 2-3 luni.

Tratamentul de tonifiere cu RF (radiofrecventa) (https://www.lortec-medical.ro/radiofrecventa-1-10-mhz-c-30.html)

Tonifierea pielii cu RF se bazeaza pe dispozitive care folosesc unde de radiofrecventa pentru a converti energia undelor in caldura. Energia produsa astfel incalzeste straturile mai profunde ale pielii pentru a stimula reactia de remodelare a colagenului. Radiofrecventa utilizata la aceste dispozitive este diferita de cea emisa, de exemplu, de cuptorul cu microunde sau telefonul mobil sau de aparatele radar. Frecventa sa scazuta este atent monitorizata pentru a se asigura ca tesuturile tintite ating temperatura optima pentru a induce o noua productie de colagen si regenerarea celulelor fara supraincalzire. Astfel poate patrunde in siguranta la un nivel mai profund al pielii ajutand la imbunatatirea tonusului si structurii sale.

Radiofrecventa este o tehnologie care trateaza dermul, stratul mijlociu al pielii, cu caldura concentrata pe care o genereaza. Patrunde in nu mai mult de 3 mm adancime in tesuturile pielii, incalzindu-l selectiv pentru a promova doua tipuri de raspunsuri. Cu toate acestea, cu cat patrunderea este mai profunda, cu atat este mai putin impactul caldurii si, prin urmare, acest tratament are limitele sale. Undele emise transporta caldura si energie adanc in piele, ceea ce are un efect pozitiv asupra sistemelor limfatice si vasculare prin cresterea fluxului de lichid prin celule. Incalzirea in aceasta zona, fara a deteriora straturile exterioare ale pielii, determina modificari microscopice ale tesuturilor si contractia colagenului. Aceasta stimuleaza productia ulterioara de colagen in lunile urmatoare si are ca rezultat strangerea imediata a tesuturilor pielii. Prin imbunatatirea circulatiei profunde a sangelui, aceasta ofera, de asemenea, pielii tale o stralucire naturala si imbunatateste luminozitatea pielii.

RF poate fi utilizata pe orice tip de piele si este ideal pentru intinerirea faciala, remodelarea si restaurarea musculaturii faciale, ridicarea sprancenelor si iluminarea zonei din jurul ochilor, imbunatatirea ridurilor si a liniilor fine. Se foloseste in principal pentru tratarea laxitatii pielii  si este cea mai potrivita pentru clientii cu caderea usoara pana la moderata a tesuturilor faciale, de obicei cei de la treizeci pana la cincizeci de ani.

Stimularea colagenului incepe in timpul tratamentului si continua mai multe luni dupa aceea. Pentru cele mai bune rezultate, este posibil sa aveti nevoie de mai multe sesiuni in primele luni si de una sau doua sesiuni pe an, in scopul intretinerii. Dar frecventa recomandata a sedintelor depinde de dispozitivul specific utilizat pentru tratament.

HIFU vs. RF.

Desi servesc aceeasi intentie, aceste doua metode sunt destul de diferite si utilizarea uneia sau alteia va depinde foarte mult de rezultatele pe care doriti sa le obtineti. Am enumerat principalele puncte de diferentiere pentru a clarifica procesul si pentru a va ajuta sa alegeti cel mai potrivit tratament.

Principalele diferente HIFU- RF.

  • Primul si cel mai evident mod in care difera este acela ca folosesc diferite tehnologii pentru a incalzi tesuturile profunde ale pielii. HIFU ofera o energie ultrasonica fractionala mult mai precisa si mai intensa in timp ce RF se bazeaza pe o strategie de incalzire in masa, mai superficial decat o face HIFU.
  • In al doilea rand, fiecare tehnologie functioneaza in straturi diferite de piele, dar care se suprapun partial. HIFU merge mult mai adanc in si dincolo de derm, fiind capabil sa ajunga la stratul SMAS. RF, pe de alta parte, nu va merge atat de adanc ca HIFU. RF se concentreaza asupra straturilor epidermice si nu depaseste dermul profund.
  • In al treilea rand, in timp ce HIFU este in general efectuat ca un singur tratament, RF poate necesita mai multe sesiuni. Frecventa exacta a oricaruia dintre aceste tratamente va depinde de tipul de dispozitiv utilizat si de conditiile pielii tale, cum ar fi elasticitatea actuala sau mostenirea ta genetica.
  • In al patrulea rand, utilizarea energiei cu ultrasunete HIFU in procedurile cosmetice este o practica relativ noua, de ultima generatie. In ceea ce priveste intinerirea faciala estetica, RF-ul are o vechime mult mai mare.

Ce alegem: HIFU sau RF?

Odata cu inaintarea in varsta la nivelul fetei incep sa apara semnele procesului de imbatranire. Desi stilul de imbatranire al fiecarei persoane este intotdeauna unic si ar trebui sa fie abordat intotdeauna individual. Urmatorul ghid explica modul in care diferite tratamente pot fi mai potrivite pentru diferite tipuri de probleme.

Daca problema principala este laxitatea cutanat (caderea fetei), iar obiectivul final este „ridicarea”, efectul de lifting, ar putea fi o idee mai buna accesarea tehnologiei HIFU. Adancimea de actiune a energiei ultrasonice in tesut va permite rezultate mult mai proeminente. Astfel, HIFU va fi cea mai buna alegere pentru a strange pielea lasata din jurul ochilor si pometilor, pentru a imbunatati aspectul barbiei duble sau pentru „ridicarea” sprancenelor.

RF este o metoda mai putin intensa care patrunde in tesuturi nu atat de adanc precum HIFU poate fi o alegere mai buna pentru abordarea pierderii de volum sau pentru tratarea zonelor delicate, cum ar fi pleoapele inferioare si superioare. Astfel, daca nu aveti laxitate cutanata majora, dar pierdeti din volumul si tonusul facial, puteți opta pentru RF. Va ridica pielea, dar va crea, de asemenea, efectul unui volum mai mare, in special in zona din jurul gurii, santurile nazogeniene.

Atat HIFU, cat si RF stimuleaza productia de colagen si accelereaza remodelarea tesuturilor pielii. Astfel, sunt eficiente atat in ​​tratarea ridurilor, cat si a liniilor fine. Cea mai buna metoda de tratare a semnelor degenerescenței pielii va depinde astfel de gradul de imbatranire al pielii si de zona pe care doriti sa o tratati. Din acest motiv, pentru a decide orice tip de tratament, trebuie sa consultati intotdeauna un specialist care sa va poata evalua profesional anatomia faciala si laxitatea pielii. Si numai dupa examinarea fizica, se poate face o recomandare specifica de tratament. – https://www.facebook.com/anamariamargineanuofficial/

Deci, atat HIFU cat si RF incetinesc vizibil procesul de imbatranire, dar nu il opresc definitiv. Decizia cu privire la oricare dintre aceste tratamente va restabili intr-adevar fermitatea pielii tale, dar vei continua sa imbatranesti oricum. Cu toate acestea, nu toate schimbarile pe care le vedem pe fetele noastre sunt cauzate de imbatranirea inevitabila. Multe dintre ele sunt rezultatul stilului de viata extrinsec si al factorilor de mediu, cum ar fi deteriorarea soarelui, fumatul, alergenii, toxinele, stresul, poluarea, pesticidele.

Astfel, pentru a evita sau a incetini procesul prematur de imbatranire, ar trebui sa va ganditi si la acesti factori si sa le minimalizati actiunea


Articol realizat cu sprijinul partenerilor Lortec Medical (https://www.lortec-medical.ro/) si https://inchiriaza-hifu.ro/

 

 

Sunati ACUM!