Blog

Tratarea acneei: peelingul salicilic sau fototratamentul IPL?

Daca intr-un articol anterior am tratat gama fototerapiile moderne noninvazive pe tratarea acneeni- tratamentul IPL ( https://www.cursuri-estetica.ro/12435-2/ ) , in acest articol analizam peelingul cu acid salicilic.

  • Ce invatam la un curs de cosmetica referitor la peeling:

Curs Cosmetica- Ce este peelingul?
Peelingul este procesul, in care specialistii in frumusete, indeparteaza cu produse sau echipamente cosmetice profesionale, stratul exterior al pielii pentru a trata diverse probleme si imperfectiuni ale pielii, in scop de reinoire celulara, reimprospatare tonus si textura piele.

Curs Cosmetica- Ce este peelingul salicilic?
Peelingul salicilic este tehnica folosita pentru a trata acneea si cicatricile post acneice, prin exfolierea profunda a stratului superficial al pielii. Acidul salicilic folosit in tratamentele dermatocosmetice are proprietati antiinflamatorii si antiiritante. Este un tratament eficient pentru reducerea excesului de sebum si altor uleiuri secretate de glandele pielii si contribuie la micsorarea poriilor dilatati.

Curs Cosmetica- Cum functioneaza peelingul salicilic?
Expertul in tratamentele dermatocosmetice aplica pe suprafata pielii un acid salicilic de uz cosmetic profesionala pentru a rupe legatura care tine celulele epidermice deshidratare (moarte) din stratul cornos exfoliant. Aceasta exfoliere accelerata ajuta la atenuarea cicatricilor, estomparea pigmentarilor inegale si la refacerea structurii pielii. In timp ce pielea tratata incepe sa se vindece, noua piele este intinerita.
In comparatie cu alte tratamente de peeling, cum ar fi peelingul chimic sau glicolic, peelingul salicilic exfoliază bland pielea. Peelingul salicilic se poate face inclusiv acasa cu produse de uz comercial. Insa, exfolierea profunda cu peeling salicilic poate fi efectuata numai in cabinetul cosmetic.

Curs Cosmetica- Cum se efectueaza peelingul salicilic?
Peelingul salicilic este o procedura destul de rapida daca este realizata de profesionisti. Pentru tratamentul acneei cu acid salicilic efectuat in cabinetul de cosmetica, expertul în frumusete va adauga adesea un tratament facial pentru a oferi rezultate mai bune.
Procesul va incepe cu o curatare minutioasa a pielii tale. Expertul aplică o cantitate mica de vaselina pe buze, in jurul narilor si pe alte zone sensibile pentru a reduce riscul de iritatii in timpul tratamentului. Apoi, o solutie speciala de peeling este aplicata pe piele. folosind comprese sterile sau pad-uri cosmetice.
Dupa pregatirea pielii pentru tratamentul de peeling, expertul va aplica pe suprafata pielii o solutie salicilica antiacnee. Solutia de acid salicilic se aplica rapid, in cateva secunde. In functie de starea pielii, expertul aplica 1-3 straturi de solutie.
Solutia se va lasa pe piele timp de 3-5 minute. In aceast interval, se poate resimti senzatia de arsura sau intepatura, iar pentru a contracara aceasta situatie, expertul poate utiliza un mic ventilator de mana pentru a raci pielea în timpul tratamentului de peeling.
Odata ce timpul s-a terminat, solutia de peeling este neutralizata folosind o solutie dupa care se spala cu un produs de curatare bland si apa normala. La final se aplica generos crema de hidratare intensa.

Peeling salicilic realizat acasa?
Diferite produse sunt disponibile pe piata si pentru ‘home use’. Aceste produse contin 20% acid salicilic si se prezinta sub forma de gel, crema sau solutii lichide (ser). Utilizarea regulata peelingurilor la domiciliu poate oferi o piele mai stralucitoare, mai neteda si mai fina. De asemenea, este eficient pentru tratarea imperfectiunilor minore si pentru imbunatatirea cicatricilor usoare.
Sesiunile necesare depind de rezultatele dorite, buget si cerinte. Cu toate acestea, sunt necesare o serie de 3 pana la 10 tratamente pe o perioada de cateva saptamani pana la cateva luni.

Inainte de a utiliza produse de peeling acasa, cititi cu atentie instructiunile si urmati-le exact pentru a evita orice risc grav dupa tratament. Nu toate produsele de peeling pentru acasa functioneaza la fel, unele produse trebuie pot fi mentinute pe piele si peste noapte, in timp ce altele pot fi recomandate sa se spele dupa cateva minute.
In timpul aplicarii produselor de peeling acasa, puteți simti o senzatie de arsura minora sau efecte de furnicaturi. Cu toate acestea, senzatia de incalzire incomoda nu este normala; daca simtiti aceasta senzatie, spalati-va imediat fata cu un demachiant bland si multa apa.
In unele cazuri, oamenii lasa pe piele solutia de peeling salicilic mai mult timp decat se recomanda, deoarece cred ca acest lucru le va oferi rezultate mai bune. Cu toate acestea, a face acest lucru poate irita pielea nimic altceva.
Daca utilizati medicamente pentru acnee, cum ar fi retinoidul topic sau izotretinoina, acestea produc deja o exfoliere rapida a pielii; o combinatie de acid salicilic pentru piele cu produse OTC va poate irita pielea foarte mult.

Curs Cosmetica- Beneficiile peelingului salicilic.

  • Piele mai stralucitoare si mai neteda: Veti vedea un ten care lumineaza, pori micsorati, simtiti o textura neteda si fina a pielii imediat dupa tratament.
  • Trateaza acneea si punctele negre: este considerat un tratament eficient impotriva acneei si a punctelor negre. Acidul salicilic este folosit pentru a debloca porii si a scsdea cantitatea de ulei din piele. Peeling salicilic este de asemenea utilizat pentru reducerea acneei inflamatorii si a acneei comedonale.
  • Reduce petele solare, ridurile si liniile fine: Acidul salicilic este de asemenea utilizat pentru reducerea semnelor de imbatranire si pentru tratarea pielii deteriorate de soare. Acest tip de peeling nu poate sterge insa complet ridurile si liniile fine, dar le estompeaza pentru a imbunatati aspectul general.
  • Trateaza hiperpigmentarea: se recomanda tratamente multiple cu acid salicilic pentru a trata nuanta neuniforma a pielii si a o deschide uniform la culoare, dupa ce a ramas mai inchisa dupa vindecarea cosurilor.
  • Pete inchise la culoare: O serie de peelinguri salicilice poate ajuta la decolorarea petelor si a estomparea cicatricilor.

Curs Cosmetica- Ingrijirea dupa peelingul salicilic.
Dupa tratament, pielea va deveni sensibila, aspect ce obliga utilizarea regulata a protectiei solare.
Pielea se usuca si se exfoliaza dupa tratament, aspect ce impune folosirea unui hidratant bland pentru a combate aceste neajunsuri.
Se recomanda folosirea produselor blande de curatare si demachiere.

Curs Cosmetica- Efectele secundare peelingului salicilic.
Reactiile adverse comune ale peelingului cu acid salicilic sunt:

  • Roseata.
  • Uscaciune.
  • Exfoliere.
  • Leziuni (daca o persoana este predispusa la blistere cu herpes simplex).
  • Inchiderea culorii pielii.
  • Senzatia de ‘ținere’.

Toate aceste simptome sunt temporare, vor disparea in cateva zile.

Curs Cosmetica- Contraindicatii.

  • Femeile insarcinate
  • Persoanele alergice la produsele salicilate topice
  • Pielea care prezinta iritatii, eruptii cutanate, rani si arsuri solare pe zona de tratat.
  • Persoanele care utilizeaza izotretinoina sau alte produse similare.

Curs Cosmetica- Concluzie.

Ambele variante de tratament antiacnee- atat fototratamentul cu lumina intens pulsata (IPL) si alte fototerapii (VEZI intr-un articol anterior  https://www.cursuri-estetica.ro/12435-2/), dar si tratamentul de peeling salicilic, au inregistrat rezultate eficiente in tratarea celei mai comune afectiunii ale pielii: acneea.

Daca cei mai multi apeleaza la tratamentele noninvazive (fara durere, fara perioada de recuperare) cum este tratamentul IPL, sunt canditati care aleg peelingul cosmetic cu acid salicilic.

In cadrul scolii Start Academy ( https://www.facebook.com/StartAcademy/ )   , elevii au posibilitatea parcurgerii peelingurilor in cadrul cursului de cosmetica iar specializarea in fototratamentele IPL se pot accesa la categoria cursurilor de cosmetica moderna.

 

 

Sunati ACUM!