Blog

STOP Acnee! O analiza de ansamblu a acestei afectiuni pentru o piele fara cusur

Una dintre cele mai comune si des intalnite afectiuni la nivelul pielii este acneea. La nivel mondial 85% dintre persoane sufera de acneea intre 12 si 24 ani.

Acneea este o afectiune cronica, inflamatorie a pielii, care provoaca pete si cosuri, in special pe fata, umeri, spate, gat, piept si brațele superioare iar in faza agravanta lasa cicatrici adanci.

Cosurile albe sau rosiatice, punctele negre, chisturile si nodulii sunt toate tipuri de acnee.

Cum acneea are o frecventa atat de mare este studiata intens in cadrul cursurilor de cosmetica si a cursurilor de specializare in sfera estetica https://www.cursuri-estetica.ro/curs/modul-fototratamente/. Este important ca un specialist in cosmetica sa fie capabil sa determine tipul de acnee pentru a sti ce schema corecta de tratament sa aplice, sa faca recomandari de ingrijire specifice pentru a conlucra cu pacientul in combaterea acestei afectiuni, de a intelege modul in care este generata si se dezvolta si a putea informa pacientul ca, la un anumit nivel, trebuie tratata medical cauza interna determinata pentru a putea sustine acest tratament medical cu un tratament cosmetic care actioneaa la nivel celular piele.

Daca in cadrul cursului de cosmetica https://www.cursuri-estetica.ro/curs/acreditare-cosmeticiana/ problema se analizeaza in detaliu, in acest articol facem un scurt rezumat.

Acneea este cea mai frecventa afectiune a pielii ce apare frecvent in perioada pubertatii, cand glandele sebacee se activeaza, dar poate aparea la orice varsta. Nu este o afectiune periculoasa pentru sanatatea organismului, dar poate lasa cicatrici permanente si este o afectiune ce poate afecta starea psihica si emotionala a purtatorului.

Mentiuni

  • Acneea este o boala a pielii care implica glandele sebacee de la baza foliculilor de par.
  • Afecteaza 3 din fiecare 4 persoane cu varste intre 11 si 30 de ani.
  • Nu este periculoasapentru saatatea generala a organismului, dar poate lasa cicatrici pe viata.
  • Tratamentul depinde de cat de severa este afectiunea si cat de persistenta este.
  • Factorii de risc includ setarea genetica, ciclul menstrual, anxietatea si stresul, climele calde si umede, folosirea machiajului pe baza de ulei si stoarcerea cosurilor.

Cauze

Pielea umana are pori care se conecteaza la glandele secretorii de sub piele.

Glandele sebacee care produc sebumul, ulei natural cu rol de protectie si hidratare piele, aceste glande sunt stimulate de hormonii masculi produsi de glandele suprarenale atat la barbati, cat si la femei. Exfolierea ce se intampla la nivelul pielii pentru eliminarea celulelor moarte nu tine pasul cu excesul de sebum si astfel se creaza un blocaj pe canalul pilosebaceu, unde sunt pozitionate aceste glande, creand astfel un mediu lipsit de oxigen, proprice dezvoltarii infectiei de catre microorganismele si bacteriile existente pe suprafata pielii.

Propionibacterium acnes (P. acnes) este numele bacteriilor care traiesc pe piele si contribuie la dezvoltarea infectiilor si formarea cosurilor.

Cercetarile sugereaza ca severitatea si frecventa acneei depinde de tulpina bacteriilor. Nu toate bacteriile acneice declanseaza cosuri.

Factorii hormonali

O serie de factori declanseaza acneea, dar cauza principala este considerata a fi o crestere a nivelului de androgeni. Androgenul este un tip de hormon, al carui nivel creste la inceputul adolescentei. La femei se transforma in estrogen.

Cresterea nivelului de androgen face ca glandele sebacee sa creasca si sa-si accelereze activitatea de secretie si astfel sa produca mai mult sebum. Sebumul excesiv poate descompune peretii celulari din pori, determinand dezvoltarea bacteriilor.

Alte posibile cauze declansatoare

Unele studii sugereaza ca efectiv factorii genetici pot creste riscul aparitiei acneei.

Alte cauze includ:

  • unele medicamente care contin androgen si litiu
  • cosmetice grase
  • modificari hormonale
  • stres emotional si psihic
  • menstruatie

Remedii

Exista multe remedii sugerate pentru acnee, dar nu toate sunt sustinute de cercetari de specialitate.

  • Dieta: nu este e insa foarte clar ce rol joaca dieta in agravarea acneei. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au la baza o dieta care ofera o buna aprovizionare cu vitamina A ssi E si zinc pot avea un risc mai scazut de a avea acnee severa. Sunt opinii care sustin drept „controversata” legatura dintre acnee si dieta dar sugereaza ca o dieta cu nivel glicemic scazut ajuta in combaterea acneei.
  • Ulei de arbore de ceai: Rezultatele unui studiu efectuat pe 60 de pacienti publicat in Jurnalul Indian de Dermatologie, Venereologie si Leprologie sugereaza ca un procent de 5% au raspuns pozitiv prin moderarea acneei in urma tratamentului ce are la baza un component natural.
  • Ceai: Exista cateva surse care sustin cu incredere ca polifenolii din ceai, inclusiv ceaiul verde, aplicat intr-un preparat topic, pot aduce benefici in reducerea productiei de sebum si tratarea acneei. In acest studiu de caz, compusii au fost extrasi din ceai si si-au aratat eficienta, mai degraba decat folosirea directa a ceaiului.
  • Hidratanti: Produsele hidratante pot calma pielea, in special la persoanele care utilizeaza tratament pentru acnee, cum ar fi izotretinoin. Produsele hidratante care contin aloe vera la o concentratie de cel putin 10%  pot avea un efect calmant si antiinflamator.

Tratament

Tratamentul depinde de cat de severa si persistenta este acneea.

Acneea usoara

Acneea usoara poate fi tratata cu variante over-the-counter (OTC), cum ar fi geluri, sapunuri, plasturi, creme si lotiuni, care sunt aplicate pe piele. Cremele si lotiunile sunt cele mai bune pentru pielea sensibila. Gelurile pe baza de alcool usuca pielea si sunt mai bune pentru tenul gras.

Remediile pentru acnee OTC pot contine urmatoarele ingrediente active:

  • Resorcinol: ajuta la descompunerea punctelor negre si a punctelor albe
  • Peroxidul de benzoil: ucide bacteriile, accelereaza regenerarea pielii si incetineste producerea de sebum
  • Acid salicilic: ajuta la descompunerea punctelor negre si albe si ajuta la reducerea inflamatiei si umflaturii
  • Sulf: pentru efectul sau antibacterian si antifungica puternica
  • Retin-A: ajuta la deblocarea porilor
  • Acidul azelaic: intareste sistemul celular al pielii, opreste eruptiile cutanate si reduce cresterea bacteriana. Există creme pentru acnee, dar alte forme sunt folosite pentru rozacee.

Este recomandabil sa incepeti treptat cu cele mai inofensibile produse, deoarece unele preparate pot provoca iritatii ale pielii, roseata sau arsuri la prima utilizare. Aceste efecte secundare scad in mod normal dupa utilizarea continua. Daca nu, consultati un medic.

Tratarea acneei moderate pana la acneea severa

Un specialist in tratarea problemelor de piele, sau un dermatolog sau dermatocosmetician, poate trata cazurile mai severe. Acestia pot prescrie un gel sau o crema similara cu medicamentele OTC, dar mai puternice sau un antibiotic oral sau cu aplicare locala.

Injectia cu corticosteroizi

Daca un chist acneic se inflamează sever, se poate rupe. Acest lucru poate lasa cicatrici adanci. Un specialist poate trata un chist inflamat prin injectarea unui corticosteroid diluat. Acest lucru poate ajuta la prevenirea cicatrizei, reduce inflamatia si grabeste vindecarea. Chistul se va descompune in cateva zile.

Antibiotice orale

Antibioticele orale pot fi prescrise pana la 6 luni pentru pacientii cu acnee moderata pana la severa. Acestea urmaresc sa scada numarul de bacterii P. Acnes. Doza va incepe la un nivel ridicat si se va reduce pe masura ce acneea se tempereaza. P. acnes poate deveni rezistenta la antibiotic in timp si este necesar un alt antibiotic. Acneea este mai probabil sa devina rezistenta la antibiotice topice si nu la antibiotice orale. Antibioticele pot combate dezvoltarea bacteriilor si pot reduce inflamatiile.

Contraceptive orale

Contraceptivele orale pot ajuta la controlul acneei la femei prin suprimarea glandei hiperactive. Sunt frecvent utilizate ca tratamente de acnee pe termen lung.

Acestea  NU pot fi potrivite pentru femeile care:

  • au o tulburare de coagulare a sangelui
  • fumatoarelor
  • femeilor care au o istorie a migrenelor
  • femeile peste 35 de ani

Este important sa consultati mai intai un medic ginecolog.

Antimicrobiene topice

Antimicrobianele topice urmaresc, de asemenea, reducerea bacteriilor P. acnes la pacientii cu acnee moderata pana la severa. Dermatologul poate prescrie un retinoid topic.

Retinoizii topici sunt un derivat al vitaminei A. Acestia destupa porii si impiedica aparitia  punctelor negre si punctelor albe.

Isotretinoin este un retinoid oral puternic, utilizat pentru tratamentul acneei chistice severe si acneei severe, care nu a raspuns la alte medicamente si tratamente. Este un medicament strict controlat, cu efecte secundare potential grave. Pacientul trebuie verificat pentru a constata ca intelege pe deplin riscurile la care se poate supune. Efectele adverse includ pielea uscata, buzele uscate, hemoragii, anomalii fetale daca sunt utilizate in timpul sarcinii si modificari bruste ale dispozitiei. Pacientii care iau izotretinon trebuie sa evite suplimentele de vitamina A, deoarece acestea ar putea duce la toxicitate pentru vitamina A.

Cosurile acneice variaza ca marime, culoare si nivel de durere. Sunt posibile urmatoarele tipuri:

  • Punctele albe: Acestea raman sub piele si sunt mici
  • Punctele negre: sunt clar vizibile, sunt negre si apar pe suprafata pielii
  • Papule: umflaturi mici, de obicei roz, acestea sunt vizibile pe suprafata pielii
  • Pustule: vizibile pe suprafata pielii, sunt rosii la baza lor si au puroi in varf
  • Noduli: vizibil clar pe suprafata pielii. Sunt cosuri mari, solide, dureroase, care sunt incorporate adanc in piele
  • Chisturi: vizibil clar pe suprafata pielii. Sunt dureroase si pline de puroi. Chisturile pot provoca cicatrici.

Sfaturi de prevenire si management

Iata cateva sfaturi pentru ingrijirea pielii care are acnee sau este predispusa la acnee.

  • Spalati-va fata nu mai mult de 2 ori pe zi cu apa calda si sapun usor conceput special pentru tenul acneic.
  • Nu frecati pielea sau nu va spargeti cosurile, deoarece acest lucru poate intinde infectia, ceea ce poate provoca mai multe cosuri.
  • Evitati spargerea pustulelor, deoarece acest lucru reprezinta un risc spre o ‘vindecare’ cicatizanta. Apelati la un specialist in cosmetica pentru a trata un cos care necesita indepartarea rapida din motive cosmetice.

  • Abtine-te de la atingerea fetei.
  • Tineti telefonul departe de fata cand vorbiti, deoarece este probabil sa contina sebum si reziduuri de piele. Curatati telefonul cat si ochelarii, dupa caz, in mod regulat, deoarece colecteaza sebumul si reziduurile de piele.
  • Spalati-va frecvent pe maini, in special inainte de a aplica lotiuni, creme sau machiaj.
  • Daca acneea se afla pe spate, pe umeri sau pe piept, incercati sa purtati haine lejere si din fibre naturale pentru a lasa pielea sa respire. Spalati-le la temperaturi ridicate in mod regulat.
  • Alege machiajul pentru pielea sensibila si evitati produsele pe baza de ulei. Indepartati eficient machiajul la sfersitul zilei.
  • Pastrati parul curat, deoarece colecteaza sebum si reziduuri de piele. Evitati produsele pentru par gras, precum cele care contin unt de cacao.
  • Evitati expunerea excesiva la soare, deoarece poate provoca pielea sa produca mai mult sebum. IMPORTANT! Cele mai multe medicamente, orale sau topice, prescrise pentru tratarea acneei cresc riscul de arsuri solare.
  • Evitati anxietatea si stresul, deoarece pot creste productia de cortizol si adrenalina, care agraveaza acneea.
  • Incercati sa mentineti un climat racoros si uscat pentru a preveni transpiratia.

La ce tratamente cosmetice putem apela pentru combaterea acneei ? Sunt disponibile variante ce se selecteaza functie de severitatea acneei sau punctul in care s-a ajus cu tratamentul antiacnee.

  • tratamentele cu IPL (lumina intens pulsata)
  • mezoterapia cu microace sau virtuala
  • oxigenarea hiperbarica
  • plasma pen
  • RF (radiofrecventa)
  • BB Glow
  • LASER fractionat
  • LASER carbon peel

 

 

Sunati ACUM!