Blog

Introducere in tehnologia I.P.L. de EPILARE DEFINITIVA & FOTOTRATAMENTE

In absolut toate domeniile, tehnologia a inregistrat o evolutie incredibila, pornind de la diferite forme rudimentare si ajungand la nivelul pe care il inregistreaza astazi.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, oamenii au cautat in permanenta sa-si imbunatateasca traiul, sa-si usureze modul de viata, sa-si gestioneze eficient timpul si cat mai economic situatia financiara, sa investeasca in autodezvoltare si sa tinda catre autoperfectionare. Prin urmare, poate cel mai important rol in influentarea vietii contemporane pe care fiecare dintre noi o traim azi, il detine evolutia tehnologiei.

Nici domeniul larg ce tine de cosmetica si estetica nu a fost ocolit de evolutia tehnologiei, si astfel, azi, avem la dispozitie tratamente si proceduri realizate cu tehnologii inovative care ne aduc diverse beneficii.

Prin urmare, chiar si banala procedura de epilare, fie cu ceara, aparatul de ras sau epilatorul electric, a fost inlocuita cu tratamentul de EPILARE DEFINITIVA prin tehnologii revolutionare.

Prima procedura de epilare definitiva, descoperita oarecum accidental de catre un oftamolog, a fost electroliza.

Dat fiind putinele “+” ale acestei proceduri dar mult mai multor “-“ s-a impus gasirea unor metode mai eficiente, si astfel,  s-au descoperit noi tehnici de îndepărtare a părului, cum este tehnologia IPL sau LASER.

Aceste doua tehnologii au cateva puncte comune, cum principiul fototermolizei selective pe baza caruia functioneaza echipamentele IPL si LASER, faza activa de crestere a firului de par cand tehnologiile actioneaza eficient sau recomandarile, contraindicatiile si precautiile post si pre-tratament, dar si multe alte elemente ce le diferentiaza.

Fazele de cresterea a firului de par: ANAGEN/ CATAGEN/ TELOGEN

Un aspect important ce defineste tehnologia IPL este faptul ca ofera posibilitatea tratarii mai multor probleme de estetica. Pe langa EPILAREA DEFINITIVA, inclusiv pentru dark skin, cu un echipament IPL poti oferii servicii de FOTOTRATAMENTE, cum ar fi:

  • tratarea acneei si implicit a foliculitei
  • tratarea problemelor ce tin de dilatarea vaselor capilare (rozacee, cuperoza),
  • tratarea problemelor ce tin de hiperpigmentari genetice (melasma, cloasma), hiperpigmentari cauzate de varsta sau altor factori cu actiune temporara (pete in urma unor leziuni superficiale ale tegumentului, tratament medicamentos, expunerea neadecvata la UV, etc.)
  • tratament de rejuvenare pentru stimularea celulelor responsabile de producerea colagenului si elastinei in vederea atenuarii ridurilor fine si imbunatatirea aspectului pielii.
Penetrarea in tesut a diferitelor lungimi de unda

Comparativ cu procedurile traditionale de indepartarea a parului, epilarea definitiva cu tehnologia “Intense Pulse Light”- IPL (Lumina Intens Pulsata) este mult mai comoda si confortabila. Daca raderea este o metoda rapida prin care poti scapa de parul nedorit, cresterea lui este la fel de rapida si mai mult decat atat, o radere agresiva, pe piele umeda si in sensul invers de cresterea a firului de par poate accelera cresterea firului de par inclusiv pe zone mai extinse unde se afla pilozitatea fina si normala a corpului ce nu deranjeaza in mod deosebit. Smulgerea firelor de par cu ceara sau epilatoare este o procedura ce induce un discomfort major clientelor si s-a constatat ca, daca pe o parte sunt zone unde parul smuls creste mai rar, pe zonele unde acesta creste in continuare, firele de par sunt mai groase, mai inchise la culoare si mai aspre. Cremele ce au rolul de a topi firele de par de la suprafata pielii, contin substante ce pot fi extremde agresive cu pielea.

Toate acestea inconveniente ale metodelor clasice de epilare, au facut ca tratamentul de epilare definitiva sa fie un serviciu extrem de solicitat in cabinetele si saloanele de infrumusetare. De retinut faptul ca, epilarea definitiva este un tratament progresiv ce se realizeaza pe o anumita perioada de timp, in cateva sedinte de tratament, dupa care sunt necesare sedinte de intretinere la cateva luni distanta.

Cele mai frecvente intrebari referitoare la epilarea definitiva si fototratamente realizate cu echipamentele IPL sunt:

  • Cate sedinte sunt necesare pentru un tratament complet

La nivel international se considera ca sunt necesare in medie 8 sedinte de tratament cu IPL dar, sunt inregistrate situatii in care numarul de sedinte a fost mai mic sau chiar mai mare de 8. Totul depinde de istoricul clientului in ceea ce priveste modul de epilare folosit anterior, constructia genetica a fiecarei persoane (merabolism mai activ sau mai lent), modul de viata (o persoana sedentara sai active), varsta, respectarea sedintelor programate in functie de fazele de crestere a firelor de par sau evolutia celorlalte probleme ce tin de segmentul fototratamentelor, etc, etc.

  • Daca doare sau ce se simte in timpul unui tratament cu IPL

Epilarea definitiva si fototratamentele cu IPL sunt confortabile iar senzatia percepute de catre client poate fi de o usoara incalzire a pielii sau, functie de sensibilitatea clientului, o senzatie suportabila de ciupitura. Pentru o operarea rapida a capatului de tratament, o protectie sporita si un efect de calmare/ racire a tegumentului, la efectuarea tratamentelor cu IPL se foloseste gel ecografic. Dupa sedinta de IPL, pielea se simte ca si dupa o sesiune de bronzare.

  • Riscuri sau reactii adverse

La inceputul dezvoltarii tehnologiei IPL sau LASER au fost inregistrate cazuri cu microarsuri la nivelul pielii. Marea majoritate a echipamentelor IPL de astazi au sistemul de racire extreme de bine dezvoltat ce racesc safirul capatului de tratament aproape de 0 grade Celsius. Aceasta racire elimina riscul de arsura si actioneaza si ca un anestezic asupra pielii, procedura fiind sigura din acest punct de vedere.

Alte reactii adverse pot sa apara numai daca operatorul nu a facut o anamneza completa si corecta a pacientului si nu a tinut cont de conditia sa medicala, daca nu a setat corect parametrii de lucru a echipamentului IPL functie de tipologia clientului sau daca clientul nu a respectat recomandarile operatorului post si pre- tratament.

  • Daca intradevar se inregistreaza rezultatele scontate

Consideram ca este deja tardiv sa punctam si noi aici ca, epilarea definitiva sau fototratamentele cu IPL sunt eficiente, dat fiind rezultatele inregistarte la nivel international si cererea extrem de mare pentru procedurile cu IPL. Foarte important pentru operatori este sa lamureasca impreuna cu clientul asteptarile pe care acesta le are in privinta rezultatelor, cat de repede si la ce mod, sa-i detalieze intregul proces de epilare definitive sau fototratamente astfel incat sa inteleaga de ce este un tratament progresiv in timp, de ce trebuie sa vina la anumite interval de timp la sedintele programate si sa respecte recomandarile operatorilor.

 Articol realizat cu sustinerea echipei LORTEC MEDICAL ROMANIA.

Sunati ACUM!