Blog

Îngrijirea după dermopigmentare și contraindicații

Îngrijirea dermopigmentării acasă, de către clientă, este un subiect foarte des dezbătut deoarece acesta a “suferit” modificări semnificative de-a lungul anilor și încă se vorbește de mai multe posibilități. Evident că procesul de îngrijire variază ușor, atât în funcție de tehnică folosită, cât și de tipul de piele pe care am lucrat.

Procesul de vindecare, de cele mai multe ori, începe cu un proces normal de inflamare. Este bine să lăsăm pielea să își urmeze cursul natural de vindecare fără a interveni în accelerarea acestuia. Imediat după introducerea în epiderm – mai exact în stratul bazal – a pigmentului, organismul nostru va începe un întreg proces de analizare și acceptare a acestuia. Zona lucrată urmează să se închidă la culoare și să formeze mici cojițe ce se vor elimina într-un interval de 5-12 zile (în funcție de fiecare tip de piele, dar influențat de factorii mai sus menționați).

După cum bine știm, pielea se comportă diferit de la clientă la clientă, în funcție de vârstă, tipologia pielii, istoricul medical și mulți alți factori individuali.

Mereu le spun clientelor că pentru un rezultat optim trebuie să lucrăm în echipă.

În domeniul dermopigmentării tehnicile și informațiile se schimbă și avansează de la an la an. Specialiștii trebuie să fie mereu la curent cu ce oferă nou acest domeniu minunat pentru a putea oferi clientelor cele mai bune rezultate, dar și pentru a le informa corect despre ce înseamnă acest proces și cât de importanți sunt toți acești pași.

Rezultatul perfect și de durata al unei proceduri de dermopigmentare nu ține doar de tehnica perfect adaptată, de calitatea ireproșabilă a produselor folosite, de exactitatea cu care a fost ales pigmentul sau de experiența vastă a tehnicianului, ci și de indicațiile corecte oferite de technician, pe care clienta urmează să le respecte după procedură.

Dar să stabilim, totuși, pașii de bază:

Clienta va urma, în perioada următoare, procesul de îngrijire cu aceiași pași: zona se va curață zilnic, superficial, de 2 ori cu o dischetă umezită cu sau fără săpun antibacterian, săpun verde sau ser fiziologic (deși serul fiziologic este un produs controversat în micropigmentare) și se va aplica produsul de îngrijire specific 1-2 ori pe zi în funcție de tipul de ten, sensibilitatea clientei, anotimp, tehnică. Bineînțeles că se poate merge și pe vindecare uscată timp de 2-3 zile, perioadă în care zona va fi doar ștearsă periodic, iar după primele zile se va începe aplicarea produsului de îngrijire.

Imediat după ședință nu este recomandat să aplicăm produse de îngrijire și să lăsăm clientă să plece. De ce? Pentru că, indiferent de tehnică, zona va  elimina limfă, iar aceasta este cauza principală în formarea crustelor groase și eliminarea parțială a pigmentului din epiderm. De aceea, lăsăm clienta liniștită să se relaxeze încă 15-20 minute. În această perioadă ștergem zona de limfa acumulată și în funcție de tehnica folosită, aplicăm sau nu produsul de îngrijire pe care obișnuim să îl folosim. Este important să nu încărcăm zona cu acest produs ci să aplicăm un strat subțire pentru a lăsă pielea să “respire” și să-și urmeze procesul normal de vindecare. O cantitate mare de produs va sufocă zona, va prelungi perioada de vindecare și va “ajuta” la o eliminare mai mare a pigmentului.

În toată această perioadă, clientei îi este recomandat să nu se expună la soare/solar, scăldatul în mare sau piscină, saună, mersul la sala, dușurile fierbinți, expunerea în medii cu praf, folosirea machiajului, a produselor cosmetice (peste zona pigmentată) deoarece toți acești factori influențează desfășurarea corectă a procesului de vindecare și pot cauza atât infecții cât și eliminarea parțială a pigmentului.

Produse contraindicate post-intevenție:

  • Creme cu factor de protecție solară – conțin oxid de zinc sau substanțe pentru albirea danturii cu același efect de modificare a culorii pigmentului;
  • Baneocin – conține Bacitracin și prezintă risc de alergie;
  • Bephanten – conține oxid de zinc și modifică culoarea pigmentului.

Recomandări post-intervenție:

  • Protejarea și îngrijirea cu atenție a zonei pigmentate prin curățare corespunzătoare și hidratare cu un strat subțire de vaselină simplă.

Revin și insist asupra expunerii solare deoarece există falsa impresie că influențează negativ rezultatul doar în perioada imediat după procedura de pigmentare. Greșit! Expunerea cu o anumită frecvență la solar sau chiar la soare decolorează pigmentul treptat. Este un proces normal și natural. Pentru a susține și mai bine acest proces, dau ca și exemplu un tricou colorat purtat cu o anumită frecvență, timp de o lună sau mai mult, pe timp de vară când soarele este puternic și același tricou expus în permanență direct în acțiunea razelor soarelui, pe aceeași perioadă de timp. Decolorarea se va produce în ambele cazuri, dar cu intensități cu totul și cu totul diferite.

Astfel, îngrijirea imediat după realizarea pigmentarii, dar și în timp, este importantă pentru rezistența machiajului semipermanent pe o perioadă de timp cât mai îndelungată.

Însă, chiar și acest aspect a ajuns să nu mai sperie clientele deoarece există retușul sau repigmentarea.

Articolul scris de către Claudia Paise, Expert Dermopigmentist și Trainer Start Academy

Sunati ACUM!