Blog

Cum alegem pigmentii in micropigmentare?

Fie ca abia va incepeti cariera de dermopigmentist, fie ca sunteti deja un specialist experimentat, veti cauta cel mai bun brand de produse destinate machiajului semipermanent. Cum sunt atat de multe branduri de produse disponibile pe piata din intreaga lume, care este cel mai bun? Cum sa-l gasim pe cel care este cel potrivit pentru noi si clientele noastre?

Am realizat o lista de baza a ceea ce trebuie sa aveti in vedere in alegerea produselor PMU cu care va decideti sa lucrati.

Inainte de toate, sa facem o analiza de baza a pigmentilor.

 

Pigmentii pentru tatuaje sunt realizate din particule de compusi tip coloranti. Cei mai vechi si traditionali pigmenti au fost fabricati folosind minerale macinate si materiale pe baza de carbon (carbune). In prezent, majoritatea pigmentilor includ un amestec de compusi minerali, industriali și vegetali.

Intr-o clasificare generala, pigmenții pot fi impartiti in compusi anorganici sau organici.

Compusii ANORGANICI sunt usor de obtinut din surse naturale, cum ar fi oxizii de fier.

S-ar putea sa va ganditi „natural? Deci e bine nu? Nu te lasa pacalit!

Oxizii de fier se estompeaza si isi schimba culoarea in timp. Alti coloranti anorganici folositi in mod obisnuit includ inclusive metale toxice (mercur si cadmiu). Colorantii anorganici sunt mult mai susceptibili de a duce la reactii alergice.

Pigmenti ANORGANICI PMU sunt oxizi de metal

Pigmentii anorganici sunt saruri metalice formate din fier si oxigen si nu contin carbon. Fierul, fiind cel mai stabil si comun dintre toate elementele, este inert, netoxic si foarte stabil in piele.

Pigmentii anorganici tind sa fie dezactivati si ss aibe o culoare mai putin intensa, deci sunt sursa cea mai comuna pentru culorile naturale pe care le folosim in mod obisnuit in micropigmentare. Dimensiunea particulelor pigmentilor anorganici tinde sa fie mai mare, astfel incat anorganicele noastre ofera o acoperire mai buna, sunt mai opace si rezista mai bine expunerii la UV decat organice.

Suntem deseoriintrebati daca pigmentii cu oxid de metal sunt nocivi. Probabil apare ingrijorarea deoarece pigmentii anorganici au fost initial derivați din surse naturale, cum ar fi roci, minerale, oxizi de fier si cuart. Acesti oxizi naturali (la fel ca praful si murdaria) se gasesc adesea in natura amestecate cu metale toxice precum arsenicul, plumbul si mercurul.

Desi initial substantele anorganice au fost extrase din surse naturale, acestea sunt acum produse sintetic in laboratoare unde compozitia lor chimica poate fi reprodusa in siguranta si cu precizie si unde calitatea si puritatea sunt strict monitorizate.

Compusii ORGANICI sunt sintetizati. Ei pot oferi culori mai intense cu o gama mai larga de nuante. De asemenea, sunt mai usor de indepartat cu laser.

Pigmenții ORGANICI PMU contin carbon si alti coloranti (substante chimice care prezinta culoare atunci cand sunt dizolvate) si lacuri (coloranți stabilizati cu un liant inert, cum ar fi o sare metalica).

In general, culorile organice tind sa fie mai stralucitoare, mai vii si mai indraznete decat anorganice si, din aceasta cauza, sunt utilizate in mod obisnuit in pigmeniii tatuajului corporal, precum si in unii pigmenti pentru buze.

Particulele de pigmenti organici pe baza de carbon sunt mult mai mici decat cele ale pigmentilor anorganici, astfel incat pigmentii organici tind sa fie mai limpezi sau mai transparenti si, uneori, mai instabili si susceptibili de a schimba pozitia in piele, provocand sangerari sau migrarea pigmentului. Adesea, pentru o acoperire mai opaca si un risc redus de estompare inegala, dioxidului de titan (un pigment anorganic) se adauga formularilor organice.

Carbonul elementar este cea mai mica dintre toate moleculele de pigment organic. Este o culoare neagra foarte puternica, utilizata adesea pentru pigmentul de eyeliner, dar, din cauza dimensiunii foarte mici a particulelor si a riscului crescut de migratie, ar trebui sa fie utilizata cu mare atentie.

Conform unei investigații din 2017 privind compozitia si utilizarea pigmentilor PMU din Australia, peste 80% din pigmenti identificati in PMU sunt organici si aproximativ 16% din pigmenti au fost identificati ca anorganici.

Dar henna? Henna este un colorant anorganic care este obtinut din frunzele anumitor plante din familia ghimbirului. Desi este de obicei vazut ca un colorant organic sanatos, realitatea este ca si in cazul henna exista o probabilitate de reactie alergica.

Pigmentii de tatuaj sunt de fapt mai multe particule de coloranti, in proportii diferite, pentru a crea anumite culori, in nuante diferite. Aceste particule sunt aflate in suspensie intr-o cu o solutie numita si „purtator”.

Scopul solutiei purtatoare este de a dezinfecta pigmentul si de a-l mentine uniform amestecat pentru o aplicare usoara in piele. Majoritatea ingredientelor pentru solutia purtatoare includ glicerol, alcool izopropilic sau apa. Insa unii pigmenti de calitate slaba pot contine substante periculoase ca si ingrediente pentru solutia purtatoare, precum antigel, formaldehida si metanol!

Deci, care este solutia daca pot exista ingrediente toxice in compozitia pigmentilor?

Deoarece industria PMU este inca in dezvoltare, exista destul de putine cercetari privind efectele pe termen lung ale pigmentilor toxici. Practic, nu se stie cu siguranta ce fac in corpul uman pe termen lung. Pe masura ce tatuajul se estompeaza, pigmentul este absorbit de corp si se deplaseaza prin ganglioni limfatici si ficat ca parte a procesului normal de functionare a sistemului limfatic. Aceast proces este unul accelerat mai ales daca clientul are un tatuaj se se ondeparteaza cu laser.

Sunt producatori de pigmenti PMU care considera compozitiile chimice ale pogmentilor lor ca o reteta secreta si nu sunt dispusi sa furnizeze liste complete si transparente pentru ingrediente.

Conform unui raport din 2016 publicat de guvernul australian, in urma testarii a peste 450 de pigmenti de tatuaj, a 49 de branduri, doar 4 marci de prigmenti PMU s-au dovedit a fi conforme cu standardele UE! Substantele chimice neconforme au fost gasite intr-un procentaj de 83% in pigmentii testati.

Deci, cum ar trebui sa stim care pigmentii sigur de utilizat pentru clientii nostri si pentru noi insine si care nu?

Diferite tari au reglementari diferite in ceea ce priveste etichetarea produselor, si ingredientele utilizate.

UE – are un cadru legal in vigoare pentru a reglementa etichetarea si evaluarea riscurilor pigmentilor pentru tatuaje si  pigmenti PMU.
SUA – pigmentii sunt clasificati ca produse cosmetice si nu se cere aprobare FDA pentru vanzare. FDA nu reglementeaza colorantii utilizati in pigmentii PMU.
AU – ingredientele chimice ale pigmentilor PMU trebuie sa fie conforme cu lista substantelor chimice aprobate (AICS) inainte de a putea fi importate sau fabricate in Australia.

La ce trebuie sa fim atenti cand achizitionam pigmentii de micropigmentare:

  • Alegeti un furnizor cu profil de activitate in domeniul PMU sau al tatuajelor, inregistrat si autorizat.
  • Evitati sa cumparati de la furnizori de pe Alibaba sau eBay, deoarece acestea pot fi contrafacute sau de calitate slaba.
  • Solicitati documente oficiale la achizitie: factura fiscala insotita de certificate de valabilitate si conformitate.
  • Verificati termenul de expirare si ca produsul sa fie sigilat.
  • Verificati ca produsul sa contina glicerina, etanol sau apa purificata si evitati pe cei care utilizeaza formaldehida si metanol.
  • Verificati tara de origine – UE poate fi etalonul aur pentru Romania.
  • Cautati recenzii la specialisti in dermopigmentare care au un statut profesional confirmat prin utilizarea mai multor branduri de pigmenti, si nu la un singur specialist care promoveaza un sigur brand, situatia in care, probabil, are si un interes pur comercial. Recenzii elocvente pot insemna poze inainte/ dupa/ vindicate/ la 1 an distanta.
  • Efectuati un test pe piele inainte de a utiliza un nou brand de pigmenti.

Furnizori PMU recomandati:

https://www.semi-permanent.ro/micropigmentare/pigmenti-ro/

https://purebeau-shop.com/machiaj-semi-permanent/pigments/

https://icolorpmu.ro/pigmenti/

Sunati ACUM!