Blog

Clasificarea Tipurilor de Ten (III)


          Trupul nostru, templul nostru! Totul se rezumă la o îngrijire corectă, iar imaginea noastră ne oferă o stare de siguranță și încredere!

Trainerii specializați în terapii clasice și moderne vin în ajutorul nostru și ne ajută să învățăm cum putem identifica și îngriji corect tenul în cadrul Cursului Acreditat de Cosmetică sau Cursului Acreditat de Perfecționare în Cosmetică marca Start Academy. De asemenea, se poate accesa inclusiv Cursuri de Plasma Pen, Mezoterapie Virtuală sau Mezoterapie cu Microace.

Majoritatea femeilor consideră că se încadrează la tenul mixt, normal, gras sau uscat. Acestea din urmă erau categoriile principale de ten cunoscute de fiecare dintre noi. Le puteam vedea chiar și pe etichetele produselor cosmetice. Dar, legile cosmetologice spun că există nu mai puțin de 10 tipuri de ten:

  1. TENUL NORMAL – prezintă o piele perfect echilibrată și netedă. Nu este nici grasă nici uscată, este ușor strălucitoare fără pori dilatați, puncte negre sau sensibilitate. Se întâlnește la persoanele tinere cu un metabolism echilibrat fără tulburări hepatice sau digestive.
  2. TENUL USCAT – prezentat în articolul precedent ca fiind de două tipuri: tenul deshidratat și tenul alipic. Este un ten sensibil caracterizat de o piele subțire și fragilă cu aspect mat. Datorită lipsei de elasticitate acesta se ridează foarte ușor.
  3. TENUL GRAS – prezintă o piele lucioasă, lipsită de suplețe și unsoară. El se împarte în două categorii: gras-uleios și asfixic. Acest tip de ten este caracterizat de pori dilatați cu tendință de schimbare în timp a culorii pielii în gălbui sau chiar cenușiu. Circulația sangvină este normală în schimb, țesutul cutanat nu mai este aprovizionat cu oxigen. Pielea grasă reprezintă deseori prima etapă de trecere spre TENUL SEBOREIC (predispus la infecții stafilococice prin diminuarea mijloacelor sale de apărare și la acnee). Tenul poate deveni asfixic în urma folosirii de produse contraindicate, care cu timpul obturează porii sau din cauza unei curățiri insuficiente a pielii.
  4. TENUL MIXT – prezintă pe nas, frunte și bărbie caracteristicile pielii grase în timp ce pleoapele, arcadele, sprâncenele, obrajii, gâtul dețin caracteristicile pielii uscate. În aceste condiții singura rezolvare este tratarea corespunzătoare a fiecărei porțiuni în parte printr-o diferențiere clară de produse de îngrijire. Dacă pielea este totuși sensibilă tratamentul va începe cu hrănirea și regenerarea tenului pentru a restabili echilibrul. Îngrijit corect, tenul mixt își poate recăpăta calitățile pielii normale.
  5. TENUL PLETORIC – este un ten cu poti dilatați și o pilozitate crescută. Pielea este îngroșată, deshidratată, seboreică, cu tendință la acnee și cuperoză difuză. Acest tip de ten corespunde temperamentelor colerice dar poate fi și rezultatul unor tulburări de metabolism. Pielea este congestionată permanent și are un aspect cărnos. Necesită consultul doctorului pentru stabilirea unui tratament adecvat și a unui regim alimentar corespunzător.
  6. TENUL CASECTIC – este denumit astfel după cuvântul ”cașexic”, adică atrofie generală. Diminuarea tuturor funcțiilor pielii se datorează unor tulburări de ordin intern (cardiac, nervoase), care influentează în mod negative metabolismul pielii. Procesul de regenerare fiind încetinit, pielea se descuamează din abundență și astfel tenul se subțiază. Culoarea pielii apare alb-gălbuie, se simte aspră la atingere și deseori prezintă mâncărime și usturime.
  7. TENUL CUPEROZIC – prezintă mici dilatații ale vaselor capilare, temporare sau permanente. Zonele de elecție fiind pomeții și aripile nasului, capătă initial un aspect congestionat, iar cu timpul roseate se accentuează, instalându-se cuperoza. Cauzele ce accelerează procesul de dilatare a vaselor capilare pot fi atât factorii externi (vânt, exces de soare, schimbări bruște de temperatură, folosirea produselor necorespunzătoare), cât și interne, precum tulburări nervoase, regim alimentar necorespunzător sau o digestive defectuoasă. Tratamentul facial de tip fotoregenerare cu IPL + filtru special pentru vase capilare de 590 nm este singura metodă ce reușește să îmbunătățească aspectul de ten înroșit.
  8. TENUL RIDAT – îl întâlnim o data cu înaintarea în vârstă, dar de cele mai multe ori apare mai timpuriu datorită diferitelor abuzuri precum tutunul, alcoolul, lipsa de somn, deshidratarea, dar și datorită influenței agenților atmosferici. Persoanele slabe și cu pielea uscată sunt predispose la un ten ridat excesiv chiar dacă vârsta nu le recomandă. Ridurile pot fi superficiale, liniare, caracteristice tenurilor uscate; de expresie dar foarte fine în cazul tenului normal; sub formă de cute adânci în cazul tenurilor deshidratate; sub formă de rețea care brăzdează întreaga față, specific vârstei înaintate. Remediile pot fi multiple, dar întotdeauna se recomandă ca tratamentul să înceapă din interior spre exterior (hidratare, somn, alimentație corespunzătoare, suplimente). Tratamentele cosmetice cu un real rezultat pentru tenul ridat sunt de tipul mezoterapia cu micro ace + substanțe active sau mai rapid, plasma pen.
  9. TENUL SENIL – sau pielea îmbătrânită se raportează la transformările pe care le suferă pielea în acest stadiu, mai exact straturile profunde ale pielii. Mușchii își pierd tonicitatea, epidermal se îngroașă sau se subțiază, fibrele țesutului conjuctiv al dermului își pierd din elasticitate, porii se dilate. Pot apărea pete isolate, neuniforme, se schimbă culoarea și catifelarea pielii, apar fire de păr inutile, iar ridurile se adâncesc mereu. Datorită lenevirii glandelor sebacee și sudoripare se observă o uscăciune excesivă a pielii, moment în care trebuie să luăm în calcul schimbarea produselor de îngrijire cu unele mult mai grase și nutritive. Edemele de sub ochi (sub forma unor pungi) sunt specifice tenului senil datorită acumulărilor patologice. Se recomandă masaj cosmetic frecvent pentru a drena apa din țesut. Tratamentele specific acestui tip de ten sunt multiple: tratamente cosmetice clasice, măști hidratante frecvente, până la stimularea biologică a celulei prin terapii de fotoregenerare sau mezoterapia virtuală. Pentru a îmbunătățire considerabilă și de lungă durată există soluții precum terapia cu plasma proprie sau mezoterapia injectabilă.
  10.  TENUL ACNEIC – se datorează în urma unei complicații majore a seboreei și prezintă comedoare, papule, papulo-pustule sau pustule foliculare, noduli, mici abcese și cicatrice. Evoluția acută a acneei se produce în majoritatea cazurilor, la pubertate, cuprinde atât fața cât și spatele, pieptul și chiar umerii datorită echilibrului hormonal tulburat ce favoriezează ACNEEA JUVENILĂ. Dacă au apărut doar comedoane în jurul cărora pielea se inflamează și apare o pustulă proeminentă în centrul căreia rămâne extremitatea comedonului, se instalează ACNEEA PUSTULOASĂ. Alteori se formează un nodul de mărimea unui bob de mazăre, dureros, fiind vorba de ACNEEA ÎNDURATĂ. Evoluția acesteia este lentă, se soldează de multe ori cu distrugerea țesuturilor și apariția de cicratrici neregulate. La persoanele vârstnice, pielea acneică se datorează uneori unor tulburări digestive, gastroenterite sau tulburări ale sistemului neuro-vegetativ. Nu se exclude nici dereglările hormonale în cazul unei erupții acneice. Medicul dermatolog poate prescrie tratamentul personalizat fiecărui tip de acne. Prima recomandare ar fi o îngrijire riguroasă a tenului atât acasă cât și în cabinetul de cosmetic. Tratamentele ce reușesc să îmbunătățească considerabil aspectul inestetic al unui ten acneic sunt de tip IPL cu filtru dedicate în tratarea acneei – 430 nm. Sunt excluse tratamentele ce include expunerea la abur, mezoterapie virtuală sau cu micro ace.

          Un aspect important, pe care îl poți afla în cadrul Cursului Acreditat de Cosmetică sau Cursului Acreditat de Perfecționare în Cosmetică marca Start Academy, atunci când ne ocupăm de tenul nostru este să asigurăm că am identificat corect tipologia lui și să îl îngrijim corespunzător. Pentru un plus de siguranță se recomandă consultația unui specialist avizat.

          Te așteptăm cu drag la Cursul Acreditat de Cosmetică din cadrul Start Academy pentru a împărtăși cunoștințele și experințele cu voi!

Sunati ACUM!