Blog

#stamacasa. Cum este influentat tratamentul de epilare definitiva?

#STAMACASA este mottoul acestei perioade pentru a ne proteja pe noi, pe cei apropiati, pe clientii, colaboratorii, partenerii nostri de afaceri, pe toti cei cu care putem interactiona in mod direct. Scopul este de a stopa raspandirea virulului care ne-a fortat sa pune ‘pauza’ pe activitatea profesionala din salon si sa ne putem relua cat mai repede activitatea normala de zi cu zi.

In general, rezultatele procedurilor de infrumusetare si ingrijire sunt cumulative de la sedinta la sedinta iar obtinerea unor rezultate optime se bazeaza pe aplicarea unui tratament personalizat.

Stim cu totii ca inclusiv tratamentul de epilare definitiva se desfasoara dupa o schema de tratament personalizata tipologiei de client, cu sedinte stabilite la anumite intervale de timp, functie de zona de lucru.

Ce facem in situatia in care nu mai putem respecta schema tratamentului de epilare definitiva? Care sunt consecintele?

Haideti sa ne reamintim impreuna aspectele esentiale si vitale ce stau la baza efectuarii tratamentul de epilare definitiva si sa gasim impreuna raspus la intrebarile de mai sus.

1- Ce inseamna tipologia de clinet in cazul tratamentului de epilare definitiva?

In realizarea tratamentului de epilare definitiva tinem cont in primul rand de:

  • fototipul piele clientului,
  • de caracteristicile ce tin de pilozitate (culoare si structura fir de par),
  • starea de sanatate generala a clientului,
  • istoricul epilarii definitive (functie de metodele la care clientii au apelat pentru indepartarea parului anterior epilarii definitive, vom constata o pilozitate mai evidenta sau mai estompata), etc.

Aceste aspecte sunt importante in vederea stabilirii parametrilor de lucru si a intervalului optim intre sedinte, pe intreaga durata a tratamentului de fotoepilare.

Functie de particularitatile clientului si implicit setarile pe care suntem nevoiti sa le facem pe aparat sau alte tactici de personalizare tratament, cum sunt numarul de treceri pe zona de lucru sau viteza de glisare pentru o expunere eficienta a energie luminoase catre firele de par, mai mare sau mai mica, in corelatie cu setarea frecventei (Hz) si/ sau valorii duratei pulsului- PulseWidth (ms), rezultatele fotoepilarii se vor inregistra mai repede sau mai tarziu, avand nevoie de un numar mai mic sau mai mare de sedinte de tratament.

2-Cum influenteaza zona de lucru tratamentul de epilare definitiva?

Pe corpul uman, intreaga suprafata a pielii este acoperita de fire de par mai mult sau mai putin vizibile, cu exceptia buzelor, palmelor si talpilor.

Exista astfel 2 tipuri de fire de par:

  • Parul de tip velus se caracterizeaza prin fire foarte subtiri, incolore sau slab colorate, scurte tip ‘puf’. Acest tip de par acopera cea mai mare parte a suprafetei pielii.
  • Parul terminal se caracterizeaza prin fire groase, aspre si, de regula, mai lungi si mai intens colorate. Parul terminal sunt firele de par ce acopera regiunea pubiana, regiunea axilei, brate si picioare, regiunea barbii si a mustatii (la barbati).

Zonele ce raspund favorabil la tratamentul de epilare definitiva sunt cele unde se gaseste parul terminal care, prin caracteristicile mentionate mai sus, ajuta la functionarea fotoepilarii prin absorbtia energiei luminoase de catre tija firului de par si actiunea energiei la nivelul papilei dermice pentru inhibarea si inactivarea celulelor germinative responsabile de formarea si cresterea firelor de par.

Toata lumea stie ca firele de par, atat cele de tip velus cat si cele de tip terminal, cresc intr-un ciclu format din 3 faze:

  • faza anagena  (faza activa) – firul de par creste din zona celulelor foliculului pilos, ridicandu-se la si deasupra suprafetei pielii. Lungimea finala a firelor de par intr-o anumita regiune a corpului depinde de viteza de crestere a parului si de durata fazei anagene. Smulgerea unui fir de par care se afla in faza anagena este dureroasa, iar la capatul firului poate fi vazuta „radacina” alba (sau altfel spus, ‘sacul’ ce inconjoara ‘radacina’)
  • La sfarsitul fazei anagene foliculul pilos trece printr-o faca de scurta durata,  faza catagena (faza intermediara),
  • Apoi, incepe faza telogena ( faza inactiva), in care celulele sunt inactive iar cresterea parului se opreste, insa firul ramane atasat o perioada de timp pe canalul pilosebaceu. Durata fazei telogene determina densitatea finala a a parului intr-o anumita regiune. Firele de par aflate in faza telogena pot fi smulse cu usurinta si fara durere. La capatul firelor aflate in faza telogena, de regula, se observa doar o mica ingrosare mai inchisa la culoare. Intr-un anumit moment al fazei telogene firul de par cade.

Dupa faza telogena celulele foliculului pilos se activeaza din nou si foliculul intra iarasi in faza anagena (anagen timpuriu), incepand sa genereze in adancimea pielii un nou fir de par ce va aparea la o perioada de timp la suprafata pielii.

De retinut!

  • Pe aceeasi zona nu toate firele de par sunt in aceeasi faza de crestere !
  • Epilarea definitiva actioneaza 100% eficient in faza anagena (activa), in faza de formare si crestere a firelor de par!
  • Prin urmare, sunt necesare mai multe sedinte de epilare definitiva realizate la o anumita perioada de timp pentru a prinde toate firele de par in faza anagena, faza prielnica in epilarea definitiva.

Un aspect deosebit de important in stabilirea intervalelor de timp intre sedintele de epilare definitiva tine cont de durata diferitelor faze si a intregului ciclu de crestere a parului ce variaza in diferite zone ale corpului, conform datelor de mai jos:

Pe un cm² se pot gasi sute de foliculi de par. Fazele de crestere a foliculilor nu sunt sincronizate si astfel, intr-un anumit moment, aproximativ 20% dintre foliculi sunt in faza anagena (activa), iar restul sunt in faza telogena (inactiva).

Astfel, in functie de zona de lucru si datele prezentate in graficul de mai sus, inregistrate in urma studiilor realizate de specialisti, sedintele de epilare definitive pot fi programate de la interval mai scurte de timp pana la perioade mai lungi de timp .
Pe parcursul desfasurarii tratamentului de epilare definitiva, singura metoda la care pot apela acasa clientii pentru intretinerea pilozitatii este raderea.

De ce parul trebuie ras in cazul epilarii definitive?

Depilarea presupune indepartarea doar a portiunii firului de par care se afla deasupra suprafetei pielii (tija firului de par). Exemple tipice de metode de depilare sunt raderea (tierea tijei firelor de par) si utilizarea cremelor depilatoare (ce dizolva firele de par de la suprafata pielii). Depilarea nu are o influenta asupra activitatii foliculilor de par si ciclului de crestere care se realizeaza in mod natural si individual. Cum stim asta? Chiar dupa cateva ore sau zile dupa dizolvarea sau raderea tijei, firele de par aflate in faza de crestere sau chiar in faza inactiva cand doar se elimina lent de pe canalul pilosebaceu,  cresc sau reapar, devenind astfel vizibile deasupra suprafetei pielii.

In cazul cazul epilarii definitive, tija firele de par cu o lungime mai mare de ~ 3mm va fi arsa de energia echipamentelor de fotoepilare. Carbonizarea firelor lungi de par poate provoca microarsuri la nivelul pielii. In acelasi timp, un anumit procent din energia luminoasa livrata de echipament este consumata pentru carbonizarea tijei de la suprafata pielii, scazand astfel eficienta tratamentului in zona celulara a papilei dermice.

Pregatirea zonei de tratat in cazul fotoepilarii trebuie sa se faca prin raderea firelor de par cat mai delicat la suprafata pielii fara a o leza, in sensul de crestere a firelor de par, numai pe zonele unde exista par terminal si, pe cat posibil, cat mai rar si in mediu uscat.

Ce facem in aceasta perioada de inactivitate in saloane cand nu putem respecta schema de tratament?

Din pacate, momentan, nu putem cum sa venim in ajutorul clientelor pentru tratamentul de epilare definitiva. Restictiile impuse si pe latura umana dar si cele legale impuse de autoritati trebuie respectate. Nu putem risca siguranta si sanatatea nimanui!

Variante alternative in epilare definitiva nu prea avem. Tot mai multe cliente intreaba de dispozitivele comerciale IPL tip ‘home use’. Sunt eficiente? Merita investitia?

Eficienta unui astfel de dispozitiv este departe de a putea fi macar comparata cu nivelul de performanta tehnologica al unui echipament proiectat pentru uzul profesional. Marea majoritate a acestor dispozitive lucreaza la un nivel energetic de la care pornesc echipamentele din saloane, deci livreaza o energie la un nivel foarte scazut.

Chiar daca au un numar relativ mare de impulsuri, acest lucru nu reprezinta un avantaj comparativ cu echipamentele profesionale dat fiind suprafata mai mica disponibila pe capatul de tratament si implicit un consum mai mare de impulsuri pe aceeasi suprafata. In alta ordine de idei, ce mai comuna problema tehnica ce apare chiar inaintea consumarii numarului de impulsuri este epuizarea acumulatorilor.

Care sunt efectele nerespectarii schemei de tratament in epilarea definitiva?

Faptul ca nu mai putem urma cu strictete schema de tratament prestabilita are ca principal efect faptul ca, tratamentul fotoepilarii se va finaliza la o data mai indepartata decat am preconizat initial si probabil, nu este insa o certitudine, o sa avem nevoie de 1-2 sedinte in plus fata de situatia normala de tratament. Acest lucru datorandu-se ritmului (lent, este adevarat) de crestere a firelor de par, aspura carora nu am reusit sa mentinem constanta in timp actiunea fotoepilarii, iar zona germinala a firelor de par sa-si mentina activitatea sau sa-si revina ceva mai repede dupa o actiune intrerupta pe o perioada scurta de timp. Cu siguranta, situatiile intergistrate pot fi individuale de la client la client.

Insa, cum isi intretin clientele acasa pilozitatea in aceasta perioada de pauza in tratamentul de epilare definitiva? Continua cu singura metoda perimisa de eliminare a parului- raderea- sau pot apela si la alte metode ce presupun smulgerea sau crema depilatoare?

Raderea firelor de par este un subiect pe care il putem considera controversat atat in randul specialistilor in epilare definitiva, cosmeticienelor, hair stylist, dar si in randul clientelor, cele mai multe dintre ele evitand sau eliminand categoric raderea ca si metoda de eliminare a parului.

De ce este raderea atat de controversata?

In decursul timpului, cercetatorii au realizat mai multe studii pentru a putea trage niste concluzii.

Sunt voci si studii de caz care sustin ca, raderea nu influenteaza categoric modul in care se prezinta pilozitatea si concluzioneaza ca raderea sau tunderea parului nu modifica procesul de crestere a foliculilor si nici nu ii face mai numerosi. Un astfel de studiu realizat in America, in 1970 (de retinut anul extrem de indepartata fata de momentul actual) pe un esantion extrem de mic: patru tineri care au fost de acord sa participe la experiment si s-au ras pe un singur picior, in fiecare saptamana, timp de cateva luni. La final, expertii nu au observat vreo diferenta intre parul de pe piciorul care fusese ras si parul de pe celalalt picior. Ne mai dau un exemplu, mai putin relevant pentru sfera noastra de activitate- cosmetica, mai exact cazul barbatiilor care isi doresc o barba mai deasa sau o pilozitate pe scalp mai deasa, si nu se intampla acest lucru chiar daca se rad zilnic.

Important!

In acelasi timp, exista studiile efectuate care precizeaza clar ca singura situatie in care metodele de indepartare a parului influenteaza in timp aspectul si cresterea parului este epilarea repetata (* epilarea presupune indepartarea completa a firului de par, inclusiv partea care se afla in interiorul pielii). Acest lucru se datoreaza ‘traumelor’ repetate la nivelul foliculilor iar unii foliculi nu vor mai creste niciodata, astfel ca parul va deveni mai rar.

Acest lucru este dovedit si il intalnim si noi in cazul clientelor noastre: clientele ce s-au ras ‘o viata’ si au par des vs. persoanele care s-au epilat (ceara/ aparat/ zahat/ pensat) si au zone unde nici nu le mai creste parul. Corect?

Prin urmare, tiand cont si de informatiile teoretice stintifice referitoare la firul de par si ciclul de crestere, aspect ce determina protocolul tratamentului de fotoepilare, tinand cont de opiniile diversilor specialist din cosmetica si medicina, a concluziilor studiilor efectuate, si plecand  chiar si de la premisa ca raderea nu influenteaza procesul de crestere a foliculilor, nici nu ii face mai numerosi,  ne raportam strict la principul :Epilarea repetata determina ca unii foliculi sa nu mai creasca, astfel ca parul va deveni mai rar!”, situatie pe care o intalnim in realitate la persoanele ce au apelat lunga perioada de timp la raderea firelor de par (par des, gros, aspru, inchis la culoare, eventual 2 tije pe acelasi canal pilosebanceu, crestere constanta si rapida)  vs. persoanele ce au ales eliminarea firelor de par prin smulgere (par rar, mai subtire, cresterea ai lenta).

Astfel, chiar daca stintific nu s-a stabilit categoric ca raderea in exces duce la o pilozitate in exces, dar nici nu influenteaza ciclul de cresterea a firelor de par, care este metoda ideala de intretinere pilozitate in situatia in care facem pauza in tratamentul de epilare definitiva?

Avand la baza informatiile teoretice expuse mai sus si experientele practice, specialistii Strat Academy recomand ca abordarea clientelor sa se faca exclusiv individual, cum de altfel, toate tratamentele cosmetice se aplica personalizat per fiecare client in parte.

Avem situatia clientelor cu care am ajuns la mijlocul sau spre finalul tratamentului, sedintele de epilare definitiva fiind astfel realizate interval de 1.5-2 luni de zile, perioada ce coincide cu restrictiile autoritatilor de inactivitate in saloane. Pentru aceste cliente se mentine recomandarea de radere.

Avem situatia clientelor cu care suntem la inceputul tratamentului cand sedintele se pot programa in medie la 3-4 saptamani distanta. In aceasta pauza de 2 luni de zile, putem recomanda clientelor sa apeleze la metoda de eliminare a parului pe care fiecare dintre ele o poate gestiona lejer si eficient acasa, fie ca este vorba de radere dar nu este exclus aparatul/ ceara/ pasta de zahar/ pensat/ etc.

Trebuie tinut cont si de clientele care sunt predispuse la foliculita sau pseudofoliculita. Aceste cliente poate au ales epilare definitiva, in detrimetrul altor metode de eliminare par, tocmai pentru a trata si prevenii aceste efectiuni. Sunt cliente care nu pot face intretinerea acasa prin radere, chiar daca vorbim de o procedura cat mai rar aplicata. Atunci, pentru a putea incetini reaparitia firelor de par care le deranjeaza atat de mult, pot apela la smulgerea firelor de par, chiar daca nici acesta metoda nu este ideala in cazul foliculitei, cum de altfel nu este nici raderea. Prin urmare, trebuie ales ‘raul mai putin rau’. Pentru pseudofoliculita se recomanda exfolierea blanda si hidratarea locala.

Indiferent de metoda aleasa de intretinere a pilozitatii acasa pentru acesta perioada de timp, nu uitati sa recomandati clientelor ca, in momentul in care se reia tratamentul de fotoepilare trebuie sa existe minim 3 saptamani de la ultima sedinta ce a presupus smulgerea firelor de par!

 

Sunati ACUM!